Ανοιχτός ο κύκλος αίματος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης-Πάνω από 60 οι νεκροί

Ανοιχτός παραμένει ο κύκλος αιματοχυσίας στην Ιερουσαλήμ, με τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισράηλ και Παλαιστίνη να αφήνει πίσω του δεκάδες θύματα καθημερινά, την αποκλιμάκωση να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα και τον πλανήτη να εκφράζει την ανησυχία του για τη σφοδρότητα της σύρραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνεται η ένταση, 35 νεκροί Παλαιστίνιοι-«Η Χαμάς θα φάει ένα χέρι ξύλο»

Όπως επιβεβαιώθηκε από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, πέθανε, ύστερα από εκτόξευση πυραύλου από τη Χαμάς, ένας 21χρονος στρατιώτης

Ο λοχίας Ομέρ Ταμπίμπ, σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Ο 21χρονος είναι ο πρώτος στρατιώτης του Ισραήλ που σκοτώνεται στη μάχη.

Συνολικά από τον πόλεμο στην Ιερουσαλήμ έχουν πεθάνει πάνω από 60 άνθρωποι, ενώ το τραγικό είναι ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και αρκετά παιδιά.

Έπειτα από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από βομβαρδισμούς, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως τα ξημερώματα ολοκλήρωσε νέα ευρεία «σειρά επιδρομών», πλήττοντας ιδίως «κατοικίες που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Το ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε ότι «διαδοχικά πλήγματα» είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το γενικό αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρξαν θύματα.

Τα νέα πλήγματα, τα πιο εκτεταμένα μετά τον πόλεμο του 2014 στην περιοχή, ακολούθησαν την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών τη νύχτα - «χιλίων και πλέον», κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, εκ των οποίων 850 αναχαιτίστηκαν- εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Έπειτα από μια πρώτη ομοβροντία ρουκετών που εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του Τελ Αβίβ το βράδυ χθες Τρίτη, η Χαμάς ανέφερε τη νύχτα πως εκτόξευσε άλλους 220 πυραύλους εναντίον του Τελ Αβίβ και της Μπερσέβα (νότια), όπου ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Έκκληση Μπορέλ για τερματισμό των συγκρούσεων στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, έκκληση για τερματισμό της βίας και των συγκρούσεων στο Ισραήλ απευθύνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. 

Συγκεκριμένα, ο Ζ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει».

«Όλο αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης», προσθέτει.

Όπως σημειώνει, «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

«Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στην αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων και στη στήριξη της αποκλιμάκωσης», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη», τονίζει ο Μπορέλ.

«Αν και η ΕΕ αναγνωρίζει τη νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», αναφέρει.

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ `όλα, θα επηρεάσει τους άμαχους πληθυσμούς και από τις δύο πλευρές».

«Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας», αναφέρει ο Μπορέλ.

«Είμαι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη της περιοχής και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας», καταλήγει.

Νέα άκαρπη συνεδρίαση ΣΑ ΟΗΕ για σύρραξη Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, άκαρπη ήταν η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  με επίκεντρο τη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Τα μέρη του Συμβουλίου απέτυχαν για μία ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε μια δήλωση λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για τηνυιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θεωρούν ότι μια δήλωση βοηθά στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει, προς το παρόν, από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη Δευτέρα», αναφέρει μια διπλωματική πηγή. «Πρόκειται για μια ευρεία κλιμάκωση εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.

Ήδη από τη Δευτέρα, σε μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου, που είχαν προτείνει η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, με το οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε πρόκληση. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εξηγήσει ότι δεν είναι σίγουρες πως ένα κείμενο μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη