Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζο Σάλιβαν επιστρέφει «αυτήν την εβδομάδα» στις Ηνωμένες Πολιτείες για «διαβουλεύσεις», εν μέσω αύξησης της έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία», δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ρεμπέκα Ρος.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο προέτρεψε τον αμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Μόσχα στις 17 Μαρτίου, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν«killer».

Ο Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα επιστρέψει στην Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν».

Η συνάντηση αυτή βρίσκεται στην ατζέντα από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν στην οποία δήλωσε ανοικτή η Μόσχα. Μια τέτοια συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι υψηλή λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, της μεταχείρισης του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, και των κατηγοριών για τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και την μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ το 2020.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη δέσμη επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες

Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση δέκα αμερικανών διπλωματών, διατυπώνοντας απειλές κατά μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον και απαγορεύοντας την είσοδο στο ρωσικό έδαφος μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία