Η Κομισιόν παρουσίασε στρατηγική για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και μια στρατηγική αφιερωμένη στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εστιάζοντας στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου και τη δικαστική συνεργασία, την αντιμετώπιση δομών οργανωμένου εγκλήματος και εγκλημάτων υψηλής προτεραιότητας, τα κέρδη του εγκλήματος και τη διασφάλιση μιας σύγχρονης αντίδρασης στις τεχνολογικές εξελίξεις, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γιόχανσον.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το 2019 τα εγκληματικά έσοδα στις κύριες εγκληματικές αγορές ανήλθαν στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή 139 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η στρατηγική καθορίζει τα εργαλεία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα 5 χρόνια για να διαταράξει τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις δομές εγκληματικών οργανώσεων διασυνοριακά, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης.

Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι "οι εγκληματικά ομάδες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νέες τεχνολογίες και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να επεκτείνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους, στο διαδίκτυο ή εκτός σύνδεσης. Οι πρόσφατες εμβληματικές περιπτώσεις όπως το EncroChat αποκάλυψαν πόσο εξελιγμένα είναι αυτά τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος διασυνοριακά. Η σημερινή στρατηγική θα βοηθήσει να χτυπήσει αυτούς τους εγκληματίες εκεί που πονάει περισσότερο, υπονομεύοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο που ευδοκιμεί από την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών."

Η στρατηγική στοχεύει, στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας: Με το 65% των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να αποτελούνται από πολλαπλές εθνικότητες, η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών σε ολόκληρη την ΕΕ είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Κομισιόν θα επεκτείνει, θα εκσυγχρονίσει και θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή διεπιστημονική πλατφόρμα κατά των εγκληματικών απειλών (EMPACT), τη δομή που από το 2010 συγκεντρώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές για τον εντοπισμό των απειλών κατά προτεραιότητας και την αντιμετώπισή τους συλλογικά. Θα προτείνει την αναβάθμιση του πλαισίου «Prüm» για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και την καταχώριση οχημάτων. Για να διασφαλίσει δε την καλύτερη συνεργασία των διωκτικών αρχών θα προτείνει έναν κώδικα αστυνομικής συνεργασίας της ΕΕ που θα εξορθολογίσει το τρέχον συνονθύλευμα διαφόρων εργαλείων της ΕΕ και πολυμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Η επίτευξη του στόχου του 2023 για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών για την ασφάλεια, τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης θα βοηθήσει την επιβολή του νόμου να εντοπίσει καλύτερα και να καταπολεμήσει την απάτη ταυτότητας που χρησιμοποιείται συχνά από εγκληματίες, αναφέρει.

Τέλος, για την καλύτερη αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων που λειτουργούν διεθνώς, η Κομισιόν προτείνει επίσης σήμερα να αρχίσει διαπραγμάτευση συμφωνίας συνεργασίας με την Ιντερπόλ.

Υποστήριξη αποτελεσματικότερων ερευνών για τη διατάραξη των δομών οργανωμένου εγκλήματος και εστίαση σε εγκλήματα υψηλής και ειδικής προτεραιότητας: Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για την κατάργηση των δομών οργανωμένου εγκλήματος.

Για να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική απάντηση σε συγκεκριμένες μορφές εγκλήματος, η Κομισιόν θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος και θα δημιουργήσει μια εργαλειοθήκη της ΕΕ κατά της παραχάραξης, ιδίως των ιατρικών προϊόντων. Επιπλέον θα παρουσιάσει μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι πάνω από το 60% των εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ εμπλέκονται σε διαφθορά και περισσότερο από το 80% χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρήσεις ως κάλυμμα για τις δραστηριότητές τους, ενώ μόνο το 1% των εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων κατασχέθηκε. Η αντιμετώπιση των εγκληματικών οικονομικών είναι το κλειδί για την αποκάλυψη, την τιμωρία και την αποτροπή του εγκλήματος.

Η Κομισιόν θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη δήμευση εγκληματικών κερδών, την ανάπτυξη των κανόνων της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την προώθηση της έγκαιρης έναρξης χρηματοοικονομικών ερευνών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινοτικών κανόνων κατά της διαφθοράς.

Τέλος, καθώς οι εγκληματίες επικοινωνούν και διαπράττουν εγκλήματα στο διαδίκτυο και αφήνουν ψηφιακά ίχνη στο διαδίκτυο, με το 80% των εγκλημάτων που έχουν ψηφιακή συνιστώσα, η επιβολή του νόμου και το δικαστικό σώμα χρειάζονται γρήγορη πρόσβαση σε ψηφιακούς υποψήφιους και αποδεικτικά στοιχεία. Η Κομισιόν θα αναλύσει και θα σκιαγραφήσει πιθανές προσεγγίσεις για τη διατήρηση δεδομένων καθώς και να προτείνει έναν τρόπο προόδου για την αντιμετώπιση μιας νόμιμης και στοχευμένης πρόσβασης σε κρυπτογραφημένες πληροφορίες στο πλαίσιο ποινικών ερευνών και διώξεων που θα προστατεύουν επίσης την ασφάλεια και διαβιβάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»