Stop από Pfizer στη χορήγηση εμβολίων στο Ισραήλ-Αδυνατούν να την αποπληρώσουν

Η Pfizer σταμάτησε την αποστολή 700,000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που ήταν σχεδιασμένα να μεταφερθούν στο Ισραήλ την Κυριακή, μετά την αδυναμία της χώρας να πληρώσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider, που επικαλείται δημοσίευμα της Jerusalem Post, η αποστολή φορτίου με τις δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer-BioNTech COVID θα παραδιδόταν την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, η παράδοση αναβλήθηκε επ’ αόριστο, αφού η Κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πληρώσει ακόμη την εταιρεία.

Η Jerusalem Post ανέφερε πως τοπικά μέσα ανέφεραν ότι το προσωπικό της Pfizer καλούσαν την χώρα «δημοκρατία της Μπανάνας», σχολιάζοντας την πολιτική αστάθεια. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Pfizer ανησυχούσαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, επί του παρόντος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θα προχωρούσε με την πληρωμή.

Η Κυβέρνηση Νετανιάχου έθεσε σε εφαρμογή μία στρατηγική μαζικού εμβολιασμού, μετά την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, οι προμήθειες άρχισαν να τελειώνουν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να αγοράσει άλλες 36 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας, οι οποίες θα στοίχιζαν στη χώρα γύρω στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, αυτά τα σχέδια, καθώς και μια πρόταση έγκρισης κεφαλαίων για την πληρωμή των 700.000 εμβολίων COVID, βρέθηκαν σε τέλμα, όταν ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, ενεπλάκησαν σε πολιτική ένταση για δικαστικούς διορισμούς.

Το Ισραήλ καταγράφει μέχρι στιγμής πάνω από 834,000 κρούσματα και 6,243 θανάτους λόγω της νόσου.

Η Pfizer, κληθείσα να σχολιάσει για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων, ανέφερε πως η εταιρεία έχει παραδώσει όσα συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, που περιείχαν ακαθόριστο αριθμό δόσεων, για 785 εκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο Insider ότι η εταιρεία δουλεύει με την κυβέρνηση του Ισραήλ, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και να προμηθεύσουν την χώρα με τις επιπλέον δόσεις.

Γύρω στα 5,27 εκατομμύρια Ισραηλινών, πάνω από των 16 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 4,84 εκατομμύρια πολιτών έχουν λάβει και τη δεύτερη. Αυτό καθιστά το Ισραήλ, μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών, αφού περισσότερο από τον μισό πληθυσμό των 9,3 εκατομμύρια, έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Δειτε Επισης

Σεφ, διατροφολόγοι και γκουρμέ γεύματα στις σκανδιναβικές φυλακές(PICS)
ΒΙΝΤΕΟ: Μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της Πορτογαλίας
Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων-Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Ίμπου στην Ινδονησία– Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι επτά χωριών
Έξι νεκροί από επίθεση εναντίον τουριστών στο Αφγανιστάν
Για τη Γάζα συζήτησαν ο πρίγκιπας Σ. Αραβίας και ο Τζέικ Σάλιβαν
Συντριβή του Σούνακ προβλέπει νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία
Τραμπ και Μπάιντεν ανταλλάσσουν κοσμητικά επίθετα-«Αγύρτης» ο ένας, «ανισόρροπος» ο άλλος
Ανησυχία για καταστροφική κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία