Τρίτη 20 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Stop από Pfizer στη χορήγηση εμβολίων στο Ισραήλ-Αδυνατούν να την αποπληρώσουν

  07/04/2021 20:20
Stop από Pfizer στη χορήγηση εμβολίων στο Ισραήλ-Αδυνατούν να την αποπληρώσουν

Stop από Pfizer στη χορήγηση εμβολίων στο Ισραήλ-Αδυνατούν να την αποπληρώσουν

  07/04/2021 20:20

Η Pfizer σταμάτησε την αποστολή 700,000 δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που ήταν σχεδιασμένα να μεταφερθούν στο Ισραήλ την Κυριακή, μετά την αδυναμία της χώρας να πληρώσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider, που επικαλείται δημοσίευμα της Jerusalem Post, η αποστολή φορτίου με τις δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer-BioNTech COVID θα παραδιδόταν την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο, η παράδοση αναβλήθηκε επ’ αόριστο, αφού η Κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πληρώσει ακόμη την εταιρεία.

Η Jerusalem Post ανέφερε πως τοπικά μέσα ανέφεραν ότι το προσωπικό της Pfizer καλούσαν την χώρα «δημοκρατία της Μπανάνας», σχολιάζοντας την πολιτική αστάθεια. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Pfizer ανησυχούσαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, επί του παρόντος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θα προχωρούσε με την πληρωμή.

Η Κυβέρνηση Νετανιάχου έθεσε σε εφαρμογή μία στρατηγική μαζικού εμβολιασμού, μετά την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Ωστόσο, οι προμήθειες άρχισαν να τελειώνουν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να αγοράσει άλλες 36 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας, οι οποίες θα στοίχιζαν στη χώρα γύρω στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, αυτά τα σχέδια, καθώς και μια πρόταση έγκρισης κεφαλαίων για την πληρωμή των 700.000 εμβολίων COVID, βρέθηκαν σε τέλμα, όταν ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, ενεπλάκησαν σε πολιτική ένταση για δικαστικούς διορισμούς.

Το Ισραήλ καταγράφει μέχρι στιγμής πάνω από 834,000 κρούσματα και 6,243 θανάτους λόγω της νόσου.

Η Pfizer, κληθείσα να σχολιάσει για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων, ανέφερε πως η εταιρεία έχει παραδώσει όσα συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, που περιείχαν ακαθόριστο αριθμό δόσεων, για 785 εκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο Insider ότι η εταιρεία δουλεύει με την κυβέρνηση του Ισραήλ, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και να προμηθεύσουν την χώρα με τις επιπλέον δόσεις.

Γύρω στα 5,27 εκατομμύρια Ισραηλινών, πάνω από των 16 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 4,84 εκατομμύρια πολιτών έχουν λάβει και τη δεύτερη. Αυτό καθιστά το Ισραήλ, μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών, αφού περισσότερο από τον μισό πληθυσμό των 9,3 εκατομμύρια, έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας