Πραξικόπημα στην Μιανμάρ-Ο στρατός συνέλαβε τα μέλη της Κυβέρνησης

Ο στρατός της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, μετά από πραξικόπημα το οποίο έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Ο στρατός της χώρας επιβεβαίωσε ότι πήρε στα χέρια του την εξουσία και ότι επικεφαλής του νέου καθεστώτος, «πρόεδρος» της χώρας, αναλαμβάνει ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Ανέφερε ακόμη μέσω του Myawaddy, του τηλεοπτικού δικτύου των ένοπλων δυνάμεων, ότι η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθησαν διότι ενέχονται στη νοθεία που το επιτελείο ερίζει ότι έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της κυβέρνησης και άλλων ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μπροστά στο κτίριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει πολλά οχήματα των ένοπλων δυνάμεων. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μοιάζει να έχει διακοπεί στη χώρα.

ΗΠΑ: Απελευθερώστε τους πολιτικούς ηγέτες

Οι εξελίξεις στη χώρα έφεραν και την αντίδραση των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς ηγέτες και να σταματήσει το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ασιατική χώρα.

«Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», προειδοποίησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, σημειώνοντας ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας ζήτησε επίσης από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη τη de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο».

Η Αυστραλία είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, καλεί «τον στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου», να επιτρέψει οι πολιτικές διαφορές «να επιλυθούν μέσω των νόμιμων μηχανισμών» και «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους άλλους πολίτες που συνελήφθησαν παρανόμως», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα