Νέα εποχή για τις ΗΠΑ-Έπιασε δουλειά ο Μπάιντεν, υπέγραψε τα πρώτα διατάγματα

Με ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων στην  Ουάσινγκτον, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου της χώρας Κάμαλα Χάρις.

Το κλείσιμο των εορτασμών για τη νεα ημέρα που ξεκινάει στην Αμερική, άρχισε αργά το απογευμα στις ΗΠΑ (ξημερώματα ώρα Κύπρου) με την ειδική τηλεοπτική εκπομπή διάρκειας 90-λεπτών «Celebrating America» που παρουσίαζε εξω από το Μνημείο του Λίνκολν  ο Τομ Χανκς, ο οποίος πρόσφατά πήρε Ελληνικό διαβατήριο.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων διασημότητες όπως οι Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake και Ant Clemons.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν παρακολούθησαν την εκπομπή από τον Λευκό Οίκο, μαζι με την οικογένεια τους και τους συνεργάτες τους.

Η βραδιά έκλεισε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρώτη Κυρία στο μπαλκόνι του Blue Room βλέποντας τα πυροτεχνήματα, ενώ η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός της παρακολουθησαν το εντυπωσιακό σόου από το Μνημείο του Λίνκολν καθώς η τραγουδίστρια Katy Perry ερμηνεύει το τραγούδι της «Firework (Πυροτέχνημα).

Έπιασε δουλειά ο νέος Πρόεδρος

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στον Λευκό Οίκο με την οικογένειά του, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Με την στρατιωτική μπάντα και τη στρατιωτική πομπή να προηγείται, η λιμουζίνα που μετέφερε τον νέο πρόεδρο έφτασε στον Λευκό Οίκο, σε μια ομοσπονδιακή πρωτεύουσα που έμοιαζε με οχυρωμένο στρατόπεδο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος διέσχισε τα τελευταία μέτρα πεζός περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Τζιλ, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Κατέθεσε στεφάνι στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, συνοδευόμενος από τρεις προκατόχους του.

Οι Δημοκρατικοί Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους, οι οποίοι παρέστησαν νωρίτερα στην ορκωμοσία, συνόδευσαν τον Μπάιντεν και στο κοιμητήριο, στον τελευταίο του σταθμό πριν μπει στον Λευκό Οίκο. Ο 78χρονος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αμερικανούς και χαιρέτισε στρατιωτικά, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στάθηκε προσοχή, με το χέρι στην καρδιά, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια, μπήκαν όλοι, μαζί με τις συζύγους τους, τις πρώην πρώτες κυρίες Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα, στο μνημείο.

Στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι θαμμένοι οι ήρωες των ΗΠΑ και δύο πρόεδροι, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.

Απών και από αυτήν την καθιερωμένη τελετή ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρώην πρόεδρος, στα 96 του χρόνια, δεν κατάφερε να ταξιδέψει από την Τζόρτζια στην Ουάσινγκτον.

Οι εορτασμοί μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν συνεχίζονται με εκδηλώσεις, χαιρετισμούς και μηνύματα πολιτών για τη νέα θητεία.

Πήρε τους απόρρητους κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών

Οι απόρρητοι κωδικοί για την εξουσιοδότηση ενός πυρηνικού πλήγματος από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτή η συνήθως διακριτική μεταφορά απαίτησε μια χορογραφία σε δύο κινήσεις.

Επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, για την μεταφορά αυτών των κωδικών που γίνεται συνήθως διακριτικά στο βήμα της ορκωμοσίας, χρειάστηκαν αυτή τη φορά δύο αντίγραφα της λεγόμενης «μπάλας», όπως ονομάζεται η βαλίτσα που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα και η οποία συνοδεύει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο σε όλες τις περιστάσεις.

Σήμερα το πρωί, όταν πέταξε από τη στρατιωτική Βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος και ως εκ τούτου μια στρατιωτική συνοδεία μετέφερε την περίφημη «μπάλα». Είχε ακόμη μια μικρή πλαστική κάρτα που περιείχε τους πυρηνικούς κωδικούς, που φέρει το παρατσούκλι «μπισκότο».

Αλλά την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, ένας άλλος υπασπιστής, μετέφερε μια άλλη βαλίτσα και ένα άλλο «μπισκότο», στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Και ακριβώς το μεσημέρι, ενώ παραδοσιακά η στρατιωτική συνοδεία του απερχόμενου προέδρου δίνει τη βαλίτσα στη στρατιωτική ακολουθία του νέου προέδρου, το «μπισκότο» του Τραμπ απλώς απενεργοποιήθηκε, σαν πιστωτική κάρτα που λήγει.

Και ένα νέο «μπισκότο», που παραδόθηκε στον Τζο Μπάιντεν, ενεργοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, δίνοντας επίσημα στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ την απόλυτη εξουσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Ακόμα κι αν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη με αυτό τον τρόπο, αυτή η μεταφορά δεν δημιούργησε κάποιο υλικοτεχνικό πρόβλημα, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση έχει πάντα τρεις «μπάλες»: μια που ακολουθεί τον πρόεδρο, μια στο γραφείο του αντιπροέδρου σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρόεδρο και μια ως απόθεμα.

Μετά την επίθεση την 6η Ιανουαρίου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι ένας «ψυχικά ασταθής πρόεδρος» διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα να διατάξει μια πυρηνική επίθεση.

Και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο Ουίλιαμ Πέρι κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «ξεφορτωθεί την μπάλα», θεωρώντας το τρέχον σύστημα «αντιδημοκρατικό, ξεπερασμένο, περιττό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο νέος Πρόεδρος...σήκωσε μανίκια και ξεκίνησε να υπογράφει τα προεδρικά διατάγματα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άρχισε να αναιρεί ορισμένες από τις βασικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία.

"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε" , έγραψε στο Twitter καθώς κατευθύνθηκε προς τον Λευκό Οίκο.

Στον Λευκό Οίκο... σήκωσε αμέσως μανίκια και ξεκίνησε να υπογράψει τα πρώτα 17 προεδρικά διατάγματα της θητείας του, όπως τις εκτελεστικές εντολές με στόχο την ενίσχυση της ομοσπονδιακής απόκρισης στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά και την επανασύνδεση της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι του 2015, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε επισήμως τις ΗΠΑ πέρυσι.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς.

Οι εκτελεστικές εντολές του προέδρου:

Παύση δράσης για απόσυρση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ ήδη από αύριο

Καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Δίνει παράταση στο μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Καταργεί σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, καταργεί το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ο 45ος πρόεδρος έβαλε στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία. Υπήρξε εξάλλου — μικρή — αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα τα χρόνια της προεδρίας του.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.

 «Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει την απόφαση του Δημοκρατικού νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κινήσει τη διαδικασία επανένταξης της χώρας του στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ανακοίνωση των Βρυξελλών η οποία συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (ο τομέας ευθύνης του είναι η επιλεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία») και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Λίγο νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος αμφισβητούσε την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την χώρα του από τη συμφωνία το 2019· οι ΗΠΑ απήλθαν τυπικά τον Νοέμβριο του 2020.

Αλλάζει και την πολιτική Τραμπ για τους μετανάστες

Η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριο των απελάσεων.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.

«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης· όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία
Το ξέκοψε στον Μπλίνκεν ο Νετανιάχου-«Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία για τερματισμό του πολέμου»
Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της εφόδου της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-«Δεν το έχουμε ξαναδεί»
Ντέρμπι στις ΗΠΑ με οριακό προβάδισμα μιας μονάδας του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ
Η Βρετανία απελαύνει τον πρώτο αιτούντα άσυλο στη Ρουάντα
To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε τζαμί στο Αφγανιστάν