Πέμπτη 29 Ιουλ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πούτιν για τον κατάσκοπο της KGB Τζορτζ Μπλέικ: Πολύτιμη η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη

  27/12/2020 21:55
Πούτιν για τον κατάσκοπο της KGB Τζορτζ Μπλέικ: Πολύτιμη η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη

Πούτιν για τον κατάσκοπο της KGB Τζορτζ Μπλέικ: Πολύτιμη η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη

  27/12/2020 21:55

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση θανάτου, σε ηλικία 98 ετών, του Βρετανού, πρώην διπλού πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής μιλώντας για έναν εξαίρετο επαγγελματία, υπόδειγμα θάρρους.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποχαιρέτισε τον Μπλέικ με τα εξής λόγια: «Ήταν λαμπρός επαγγελματίας, άνθρωπος ιμε σπουδαία ποιότητα και θάρρος. Η συμβολή του πολύτιμη στη διασφάλιση της στρατηγικής ισοτιμίας και της διατήρησης της ειρήνης στον πλανήτη. Θα τιμάμε πάντα τη μνήμη του θρυλικού άνδρα».

Ο Τζορτζ Μπλέικ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ταυτόχρονα πράκτορας της KGB.

Οι κατάσκοποι της Δύσης είχαν σκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα τούνελ 548 μέτρων κάτω από το τείχος του Βερολίνου για να φτάσουν υπόγεια στον Σοβιετικό τομέα στο Βερολίνο και να παγιδεύσουν τις συνομιλίες των Ανατολικών.

Tρεις χιλιάδες τόνοι χώμα βγήκαν κρυφά για να δημιουργηθεί το πιο γνωστό τούνελ κατασκοπείας. Οι υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας δεν ανακοίνωσαν τίποτα για την «Επιχείρηση Χρυσός» για να μην υπάρξουν διαρροές.

Η διαρροή όμως προήλθε από την ίδια τη βρετανική κατασκοπεία.

Ο Μπλέικ ενημέρωσε τους Σοβιετικούς για το τούνελ. Ανατολικογερμανοί και Σοβιετικοί, αντί να προχωρήσουν στην αποκάλυψή του, το χρησιμοποίησαν για να δίνουν λάθος πληροφορίες.

Όταν δεν το χρειάζονταν πλέον, το αποκάλυψαν, χρεώνοντας στους Δυτικούς την επιχείρηση. Ύστερα από χρόνια ο Μπλέικ συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο 42 δυτικών πρακτόρων και για την αποκάλυψη στους Σοβιετικούς. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μόσχα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας