«Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την Ουχάν, γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία»

Πριν από εννέα μήνες, οπότε άρχισε η εξάπλωση της νόσου Covid-19, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Κίνα και συγκεκριμένα στα άγρια ζώα που πωλούνταν στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, με τον κορωνοϊό να έχει εξελιχθεί σε πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ετοιμάζεται για διεξαγωγή έρευνας στην Κίνα, μια νέα ερμηνεία έρχεται από το Πεκίνο.

Κινέζοι επιστήμονες διατείνονται ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Ινδία το καλοκαίρι, εν μέσω κύματος καύσωνα, γεγονός που ανάγκασε ανθρώπους και ζώα να πίνουν το ίδιο νερό.

Συγκεκριμένα, ομάδα από την ακαδημία επιστημών της Κίνας υποστηρίζει ότι ο ιός μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους μέσω μολυσμένου νερού, προτού ταξιδέψουν μολυσμένοι, από τη νόσο, στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά περιστατικό νέου κορωνοϊού.

Στο πόρισμα που παρουσίασαν Κινέζοι επιστήμονες αντιτίθεται ειδικός από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έρευνα περί μολυσμένου νερού έχει κενά και στην ουσία δεν προσφέρει κάτι σημαντικό.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κινεζικές αρχές ρίχνουν άλλου το βάρος για την προέλευση του κορωνοϊού, ενώ έχουν αφήσει σαφείς αιχμές για τη «γέννησή» του σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ είχαν, ουκ ολίγες φορές, μιλήσει για «κινεζικό ιό» και για κυρώσεις στο Πεκίνο εξαιτίας της μη έγκαιρης αναφοράς του προβλήματος που επέφερε τη δραματική εξάπλωση της φονικής νόσου.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δείχνει αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή υπεύθυνη την Ινδία, σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και με στρατεύματα να συγκρούονται για αμφιλεγόμενα εδάφη.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να εντοπίσει την «πηγή του κακού», το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης δηλαδή, η έρευνα των Κινέζων επιστημόνων βασίζεται στις μεταλλάξεις που παρουσίασε ο κορωνοϊός.

Με αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να βρεθεί το δείγμα κορωνοϊού με τις λιγότερες μεταλλάξεις.

Αποκλείουν την Ουχάν, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, και στον αντίποδα επισηναίνουν τις εξής οκτώ χώρες από τις οποίες μπορεί να προήλθε ο ιός: Μπαγκλαντές, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία ή Σερβία.

Επιμένουν πάντως περισσότερο στο σενάριο που θέλει το Μπαγκλαντές να βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα καθώς τόσο εκεί όσο και την Ινδία καταγράφηκαν δύο δείγματα με χαμηλές μεταλλάξεις και ως γειτονικές, είναι πιθανό η πρώτη μετάδοση σημειώθηκε εκεί.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές