LIVE: Οι αντίθετες πορείες Τραμπ και Μπάιντεν-Φόβοι για μη ομαλή διαδοχή

Με τέσσερα και κάτι εκατομμύρια ψήφους διαφορά, ο Τζο Μπάιντεν εκλέχθηκε νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και από πολύ νωρίς φρόντισε να δώσει το στίγμα της Προεδρίας του. «Θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι», δήλωσε θέλοντας να ξεκαθαρίσει προς άπαντες πως οι καιροί που ο αμερικανικός λαός ήταν διχασμένος με ευθύνη του πρώτου πολίτη, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Αν και η ψηφοφορία πρακτικά δεν ολοκληρώθηκε, αφού στις πλείστες πολιτείες, θα μετρούν ή θα επανακαταμετρούν επιστολικές ψήφους μέχρι την Τετάρτη, όπως ορίζει ο Νόμος, ο Μπάιντεν προετοιμάζεται για το βουνό ζητημάτων που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν άγνωστες. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και πέραν από το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο που έχει στη διάθεση του, παραμένει άγνωστο αν θα επιλέξει να παραδώσει τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου με ομαλό τρόπο στον διάδοχό του. 

Πάντως πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, σημειώνουν πως υπάρχει ο μηχανισμός για την απομάκρυνση Τραμπ από το κτήριο του Λευκού Οίκου, την ίδια ώρα που πληροφορίες θέλουν το προσωπικό του κτηρίου να άρχισε ήδη να τηρεί αποστάσεις από τον απερχόμενο Πρόεδρο, μέχρι αυτός να απομακρυνθεί και να εισέλθει στο κτήριο ο Τζο Μπάιντεν.

Οι σημαντικές ημερομηνίες 
Από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου οι πολιτείες θα πρέπει να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα

8 Δεκεμβρίου: Σύμφωνα με τον Νόμο οι κυβερνήτες της κάθε πολιτείας θα πρέπει να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα και να ανακηρύξει τη σειρά των υποψηφίων με βάση αυτό. 

14 Δεκεμβρίου: Ψηφίζουν οι εκλέκτορες

23 Δεκεμβρίου: Οι εκλεκτορικές ψήφοι θα πρέπει να φθάσουν στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα δίνεται προθεσμία εννέα ημερών να φτάσουν από τις πολιτείες στο Καπιτώλιο. 

3 Ιανουαρίου: Τα μέλη του Καπιτωλίου και της Γερουσίας ορκίζονται.

6 Ιανουαρίου: Τα μέλη του Καπιτωλίου και της Γερουσίας συναντώνται υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου Μάικ Πένσε. Ακολούθως διαβάζονται με αλφαβητική σειρά οι εκλεκτορικές ψήφοι. Ακολούθως ανακοινώνεται από τον αντιπρόεδρο το όνομα του νέου Προέδρου. Τα μέλη του σώματος δικαιούνται να φέρουν αντίρρηση.  

20 Ιανουαρίου: Ο νέος Πρόεδρος ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα. 

Σε ότι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων ουσιαστικά αυτή συνεχίζεται, ωστόσο σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα μόλις σε τρεις πολιτείες. Την Τζιόρτζια, την Βόρεια Καρολίνα και την Αλάσκα. Η καταμέτρηση στις δύο πρώτες είναι στο 99% ωστόσο η μικρή διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δεν μπορεί να κλειδώσει το αποτέλεσμα, ενώ στην Αλάσκα η καταμέτρηση κόλλησε στο 50%. 

Αν και λίγη σημασία έχει, αφού ο Μπαίντεν έχει εξασφαλίσει με το παραπάνω τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται, στη Βόρεια Καρολίνα και την Αλάσκα προηγείται ο Τραμπ, ενώ στη Τζιόρτζια ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Δειτε Επισης

Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών
Ανασύρθηκε και το τελευταίο θύμα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Τρομακτική προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη-Δεν άνοιξε ο μπροστινός τροχός του αεροπλάνου
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ