Απομάκρυνση αγάλματος, διαμάχη για το γονάτισμα και εταιρικές απολογίες στη Βρετανία

Υπέρ της αφαίρεσης του αμφιλεγόμενου αγάλματος του Βρετανού επιχειρηματία Σέσιλ Ρόουντς από την πρόσοψη του Κολεγίου Όριελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τάχθηκε το συμβούλιο των διοικητών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το άγαλμα είναι εδώ και χρόνια στόχος αντιρατσιστικών οργανώσεων και διαδηλώσεων, καθώς ο Σέσιλ Ρόουντς θεωρείται από πολλούς ως «θεμελιωτής του απαρτχάιντ» από τον καιρό που είχε καταλάβει αποικιοκρατικά αξιώματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη νότια Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το άγαλμα είναι από τα πρώτα στη λίστα των μνημείων τα οποία οι συμμετέχοντες στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter (BLM) στη Βρετανία θέλουν να δουν να απομακρύνονται από τη δημόσια θέα.

Η απομάκρυνση του αγάλματος δεν αναμένεται να είναι άμεση, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση θα προηγηθεί διαβούλευση.

Η απόφαση του κολεγίου ήρθε ενώ οι ποδοσφαιριστές της Premier League που συμμετείχαν στη χθεσινή επανέναρξη του αγγλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μετά από 100 ημέρες διακοπής γονάτισαν πριν από την έναρξη των αναμετρήσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το αντιρατσιστικό κίνημα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι δε θα γονάτιζε για κανέναν άλλον «πλην της βασίλισσας και της συζύγου» όταν της ζήτησε να παντρευτούν, λέγοντας ότι θεωρεί την κίνηση πράξη υποταγής που μοιάζει να έχει αντιγράφει από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.

Εν μέσω αντιδράσεων, αργότερα διευκρίνισε ότι σέβεται όσους επιλέγουν αυτή τη συμβολική κίνηση για να στηρίξουν το αντιρατσιστικό κίνημα.

Εν τω μεταξύ, οι διευθύνσεις της μεγάλης αλυσίδας βρετανικών παμπ και επιχειρήσεων εστίασης Greene King και της ιστορικής ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd’s of London απολογήθηκαν για τους ιστορικούς δεσμούς των εταιρειών τους με τη δουλεία στη Βρετανία.

Οι δεσμοί αναδείχθηκαν από μελέτη του UCL για τις βρετανικές επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική αποζημίωση το 1833 με την κατάργηση της δουλείας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων