Έπεσαν ξανά οι νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ-Η κατάσταση διεθνώς

Έπεσαν ξανά οι νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ, από 2400 που ήταν χθες, στους 1600, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το πανεπιστήμιο Χόπκινς. Την ίδια ώρα, καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία.
 

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες 1.635 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό στη χώρα σε 77.178 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεντάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ από τη νόσο Καβασάκι

Αυτοί οι επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Παρασκευής από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου. Στις ΗΠΑ καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,28 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης (+29.079 σε 24 ώρες). Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.
 
Οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγμα των 1.000 από την 1η Απριλίου. Αφού κατέγραψαν πάνω από 3.100 θανάτους σε 24 ώρες περί τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ΗΠΑ παραμένουν σε ένα «πλατό», ένα πολύ υψηλό επίπεδο θανάτων εξαιτίας της επιδημίας, από το οποίο δυσκολεύονται να κατέβουν.
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάσσεται υπέρ μιας ταχείας επανέναρξης της αμερικανικής οικονομίας, που καταστρέφεται από την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.
 
Η πανδημία εξαφάνισε μέσα σε δύο μήνες σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα σε δέκα χρόνια ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να έχει ανέβει σε επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνο της κρίσης της δεκαετίας του 1930.
 
Στη Βραζιλία, η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε 751 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ σε μια μέρα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της πιο πληγείσας από τον ιό χώρας στη Λατινική Αμερική, που πλέον αριθμεί συνολικά σχεδόν 150.000 κρούσματα μόλυνσης και 10.000 θανάτους.
 
Αυτά τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώνονται στο τέλος κάθε ημέρας από το υπουργείο, αμφισβητούνται ευρέως από την επιστημονική κοινότητα, που αναφέρει έναν εθνικό απολογισμό έως και 15 φορές υψηλότερο.
 
Έως το βράδυ της Παρασκευής, η χώρα των 210 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραφε 145.328 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 9.897 θανάτους.
 
Μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 10.222 επιπλέον περιπτώσεις μόλυνσης σε αυτήν τη χώρα, που ενδέχεται τον Ιούνιο να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν και πάλι οι νεκροί στη Γαλλία

Στη Γκάνα, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι σε μια βιομηχανική εγκατάσταση βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία υγείας της χώρας, καθώς τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% μέσα σε μια μέρα.
 
Η υγειονομική υπηρεσία δεν έδωσε το όνομα της εγκατάστασης, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι 533 από 1.300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη Γκάνα αυξήθηκε σε 4.012, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, από 3.091 την Πέμπτη.
 
Αυτό αποτελεί το υψηλότερο σύνολο κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική, αν και η Γκάνα έχει διενεργήσει μακράν τα περισσότερα τεστ στην περιοχή.

Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Στο Μεξικό, τρεις αδελφές, νοσηλεύτριες, βρέθηκαν νεκρές με σημάδια στραγγαλισμού στη βόρεια μεξικανική Πολιτεία Κοαουίλα, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι, σε ένα κατά τα φαινόμενα τριπλό φονικό που έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
 
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ερευνούν ένα έγκλημα, αλλά ότι το κίνητρο δεν είναι σαφές. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν μια αυξημένα περιστατικά επιθέσεων στο Μεξικό τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας φόβων μετάδοσης της νόσου.
 
Ο Χαβιέρ Γκερέρο, ένας ανώτατος αξιωματούχος της βασικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Μεξικού (IMSS) στην Κοαουίλα, χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών νοσηλευτριών ως δολοφονίες. «Συνέβησαν σε μια στιγμή που οι γιατροί μας είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
 
Ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, Ζεράρντο Μαρκές ανέφερε ότι δυο ή τρεις εγκληματίες ενδέχεται να εμπλέκονται στο φονικό, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε οι νοσηλεύτριες δολοφονήθηκαν.
 
«Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στις δουλειές τους στον τομέα της υγείας», είπε. «Είναι πολύ λυπηρό για την κοινωνία - και επαναλαμβάνω τη δέσμευση του κράτους να εντοπίσει αυτούς που είναι ένοχοι και να τους παραπέμψει ενώπιον της δικαιοσύνης».
 
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού υπολογίζει ότι η μετάδοση του ιού θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
 
Χθες, το Μεξικό ανέφερε 1.906 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 199 επιπλέον θανάτους, φέροντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων σε 31.522 και τους νεκρούς σε 3.160 θανάτους. Ωστόσο, η κυβέρνηση τονίζει ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Στην Υεμένη, ανακοινώθηκαν χθες εννέα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στο Άντεν, όπου έχει μεταφερθεί προσωρινά η έδρα της, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, ενώ και ένας άλλος άνθρωπος που είχε μολυνθεί από την covid-19 στη νότια επαρχία Λαχάζ πέθανε.

Πλέον ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Υεμένης ανέρχεται σε 34, με επτά θανάτους.

Από την πλευρά τους οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα το πρωί ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα στη Σανάα, το οποίο μεταφέρθηκε από το Άντεν.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους ανέρχεται σε δύο, εκ των οποίων το ένα αφορά έναν Σομαλό που βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο.

Ο πενταετής εμφύλιος έχει καταστρέψει το σύστημα υγείας της Υεμένης και έχει αποδυναμώσει τον πληθυσμό της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Εξάλλου στη χώρα υπάρχει ήδη επιδημία χολέρας, ενώ και άλλες μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται.

Στην Κίνα, ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού αναφέρθηκε χθες, αριθμός ίδιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία υγείας σήμερα.

Ένα εισαγόμενο κρούσμα της covid-19 καταγράφηκε χθες, 8 Μαΐου, στην Κίνα, σύμφωνα με την επιτροπή, η οποία πρόσθεσε ότι την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν και 15 νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις, έναντι 16 την Πέμπτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανέρχεται σε 82.887 στην Κίνα, ενώ οι θάνατοι σε 4.633.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν