Δεν είπαν την τελευταία τους λέξη οι Κούρδοι-«Έχουμε τα δικά μας σχέδια»

Την ξεκάθαρη θέση ότι η συμφωνία που υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, δεν γίνεται αποδεκτή από τους Κούρδους, δημοσιοποίηση σήμερα ο Διοικητής του SDF, Αμπντί Μαζλούμ.
 
Μιλώντας σε Κούρδους δημοσιογράφους ο Στρατηγός Μαζλούμ ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να δημιουργήσουν συμμαχία με κανένα.
 
Την ίδια ώρα κατήγγειλε πως η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις της. «Είναι αλήθεια ότι οι μάχες δεν είναι σκληρές όπως τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο παραμένει ως γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν σέβονται την εκεχειρία».
 
Μάλιστα αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ενός τύπου διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει τελική κατάληξη, αφού οι Κούρδοι διαφωνούν με μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη.
 
«Μιλήσαμε σήμερα με τους Ρώσους και τους είπαμε πως ναι μεν εκτιμούμε τις προσπάθειες τους για να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας, πως η συμφωνία που υπέγραψαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας», υπέδειξε ο Μαζλούμ.
 
Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι Κούρδοι έχουν τα δικά τους σχέδια και με βάση αυτά θα προχωρήσουν ή όχι σε συμφωνία με τη Ρωσία.
 
«Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια. Υπάρχουν όροι της συμφωνίας με τους οποίους συμφωνούμε και κάποιοι με τους οποίους διαφωνούμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους Ρώσους. Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν την τύχη του λαού μας και ο μνημόνιο κατανόησης Ρωσίας-Τουρκίας δεν γίνεται αποδεκτό από εμάς», πρόσθεσε.
 
«Όσον αφορά τις τουρκικές επιθέσεις που συνεχίζονται βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις και με τη Δαμασκό για την αντιμετώπιση τους», κατέληξε.

Η νέα ανάρτηση του Τραμπ
Στο μεταξύ την ίδια ώρα των δηλώσεων του Μαζλούμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ έκανε νέα, αινιγματική, ανάρτηση στο twitter με αποδέκτες τους Κούρδους, αφού όπως είπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του SDF.
 
«Μου άρεσε πραγματικά η συνομιλία μου με τον στρατηγό Μαζλούμ. Εκτιμά τα όσα κάναμε και εκτιμώ τι έχουν κάνει οι Κούρδοι. Ίσως ήρθε η ώρα οι Κούρδοι να αρχίσουν να κατευθύνονται προς την περιοχή του πετρελαίου», με ότι και να σημαίνει αυτό το τελευταίο.
 


Παράλληλα σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε περιπολία κατά μήκος των σύρο-τουρκικών συνόρων ακολουθώντας μια νέα διαδρομή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
 
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «το μήκος της διαδρομής της περιπολίας από την πόλη Καμισλί στη βόρειο Συρία έως την πόλη Αμπούντ υπερβαίνει τα 60 χιλιόμετρα». Παράλληλα αναφέρεται ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, συνδράμει στην επιτήρηση της τάξης, πραγματοποιεί περιπολίες στις περιοχές που έχουν ορισθεί», ενώ συνδράμει στην απομάκρυνση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού και του εξοπλισμού τους σε βάθος 30χιλιομέτρων από τα σύρο-τουρκικά σύνορα
 
Το τουρκικό ΥΠΑΜ
Πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση των Κούρδων μαχητών ΡΚΚ/YPG στην πολη Ρας αλ-Αϊν της Συρίας, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέροντας ότι στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνάς του ο τουρκικός στρατός απάντησε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Άννα Αντρέου.
 
Σε γραπτή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι η επίθεση έγινε με ντρόουνς και ελαφρύ οπλισμό εναντίον Τούρκων στρατιωτών που έκαναν έρευνες στην πόλη. Προστίθεται ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις έρευνές του στην περιοχή για καθαρισμό ναρκών και εκρηκτικών υλών, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οποιοιδήποτε άλλοι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τύπο. 

Εσωτερικές διαφωνίες στο ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, το θέμα της κατάστασης στη Βορειοανατολική Συρία βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων", αλλά "δώσαμε έμφαση στο δρόμο προς τα εμπρός", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ στην καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη της πρώτης μέρας.
 
O Γενικός Γραμματέας τόνισε ακόμη ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις στην περιοχή και τόνισε ότι "πρέπει να διαφυλάξουμε τα αποτελέσματα στη μάχη κατά του ΙSIS". Όπως ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τη διεθνή εμπλοκή για πολιτική λύση.
 
Ο Γενς Στόλτεμπεργκ επεσήμανε ότι ήταν "μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση", στην οποία όμως ακούστηκαν πολύ διαφορετικές απόψεις. Ο ίδιος μιλώντας στον Τύπο αναγνώρισε "τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας", αλλά και την ανάγκη για "διαφύλαξη των αποτελεσμάτων στη μάχη κατά του ISIS". Τόνισε δε ότι "πάντα υπήρχαν διαφωνίες στο ΝΑΤΟ" εξηγώντας αναλυτικά ότι αυτό είναι φυσιολογικό σε μια συμμαχία 29 Κρατών. Επανέλαβε ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για πολιτική λύση και ενότητα στη μάχη κατά του ISIS.
 
Ο Γενικός Γραμματέας, σημείωσε ότι η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε για την πρότασή της, σημειώνοντας όμως ότι αυτό είναι περισσότερο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα.
 
Ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπάρχει καμία έκκληση αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. "Στο τέλος της μέρας χρειαζόμαστε πολιτική λύση", τόνισε. Καλωσόρισε δε τη μείωση της βίας μετά από τη συμφωνία  Ρωσίας - Τουρκίας, προειδοποιώντας όμως για την αναζωπύρωση των  δυνάμεων  του ISIS καθιστώντας υπεύθυνα τα κράτη που έχουν δυνάμεις στην περιοχή για την επιτήρηση της κατάστασης.
 
Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα τόσο ο Αμερικανός, όσο και ο Τούρκος Υπουργός ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις στην περιοχή.
 

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν