Εκεχειρία πολλαπλών αναγνώσεων με ερωτήματα, αστερίσκους και προϋποθέσεις

Ανατροπή που πολύ λίγοι θα περίμεναν, έφερε η χθεσινή ημέρα στο μέτωπο της εισβολής της Τουρκίας, στα εδάφη της Βόρειας Συρίας, που ελέγχονται από το SDF, την διοίκηση δηλαδή των Κούρδων της Συρίας.
 
Οι χαμηλές προσδοκίες που συνόδευαν την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Άγκυρα, διαψεύστηκαν αφού μετά από πολύωρες συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 120 ωρών.
 
Μια εκεχειρία που έρχεται αν μη τι άλλο, ως βάλσαμο στις πληγές που άνοιξε αυτή η εισβολή, αφού σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 100 αμάχων, ενώ έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους, από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου.
 
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία σύμφωνα
με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία.
 
Μάλιστα, σημειώνεται πως η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τις κουρδικές δυνάμεις να πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή, σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.
 
Αυτό που συμπεραίνεται, με βάση τα όσα δήλωσαν τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, είναι πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, που ικανοποιεί πλήρως την Τουρκία, αφού της χαρίζει την ζώνη των 32 χιλιομέτρων, ενώ ικανοποιεί πλήρως και τις ΗΠΑ, που κερδίζουν την ηρεμία και το τέλος της αιματοχυσίας στην περιοχή.
 
Μάλιστα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάκλ Πενς, στις δηλώσεις του μετά την επίτευξη της συμφωνίας, τόνισε μεταξύ άλλων, πως πέτυχε και τη συναίνεση του SDF, το οποίο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την περιοχή.
 
Η σύγχυση και το ξεκαθάρισμα
Όπως ήταν φυσικό, οι ανακοινώσεις εκ μέρους των Τούρκων και των Αμερικάνων, δημιούργησαν μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία οι μόνοι που ήταν αρμόδιοι να απαντήσουν, ήταν οι ίδιοι οι Κούρδοι;
  • Πώς δέχθηκαν να αφήσουν τη γη που υπερασπίζονται με αυτοθυσία τα τελευταία επτά χρόνια;
  • Πώς συναίνεσαν να αφήσουν τα όπλα τόσο εύκολα; Πράγμα που δεν έκαναν σε πολύ πιο χαλεπούς καιρούς;
  • Πώς αποφάσισαν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που φαινόταν πως η πλάστιγγα έγερνε προς το μέρος τους, μετά τη συμφωνία με τον Άσσαντ, να εγκαταλείψουν τη μάχη;

Mια ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, επικράτησε η απόλυτη σιωπή, δημιουργώντας την απόλυτη σύγχυση, μεταξύ δημοσιογράφων και αναλυτών για το τι πραγματικά συμβαίνει.
 
Η απάντηση ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο από τα χείλη του Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, του διοικητή του SDF.
 
Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε ο Άμπντ. Έθεσε όμως μια λεπτομέρεια που νωρίτερα δεν είχε γίνει γνωστή, ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Τούρκους.
 
Ότι δηλαδή, η συμφωνία δεν αφορά όλη τη λωρίδα γης που ήθελε ο Ερντογάν, που θα ξεκινούσε από το ήδη κατεχόμενο Αφρίν μέχρι το Ντιβάρμ, μια απόσταση δηλαδή σχεδόν 500 χιλιομέτρων με βάθος 30 χιλιομέτρων, εντός της Β. Συρίας.
 
Σύμφωνα με τον διοικητή του SDF, η συμφωνία εκεχειρίας αφορά μόνο στις δύο επαρχίες του Τελ Αμπιάν και του Ρας αλ Αϊν, τις περιοχές δηλαδή που κατάφεραν να καταλάβουν οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί-μισθοφόροι του Ερντογάν.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Κούρδος Στρατηγός, επεσήμανε πως για τις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν νέες συνομιλίες.  
 
Πάντως, πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία των Κούρδων της Συρίας, ανακοίνωσαν πως σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος επαφών του Πενς και του Πομπέο, με την διοίκηση του SDF με στόχο την διατήρηση της εκεχειρίας και ενδεχομένως μια νέα συμφωνία και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Άρα, πιο πολύ μοιάζει με μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά με μια οριστική συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ και θα λύσει όλες τις διαφορές των εμπλεκομένων μερών.

Στο μεταξύ, τα ξημερώμτα της Παρασκευής, το SDF ανακοίνωσε κι επίσημα πως αναγνωρίζει τη συμφωνία και δεσμεύθηκε να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο.
 
Οι διαφορετικές ερμηνείες
Είναι πασιφανές πως οι εμπλεκόμενες πλευρές δίνουν, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ερμηνείες για τα όσα προνοεί η συμφωνία. Ο αστερίσκος που μπήκε μετά την τοποθέτηση του SDF, δεν είναι ξεκάθαρο αν ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.
 
Με αυτά τα δεδομένα, μένει να φανεί στην πράξη αν Τουρκία, Κούρδοι και ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εφαρμογή της εκεχειρίας και αν υπάρχει κοινός τόπος για διεύρυνση της και για τις υπόλοιπες περιοχές, χωρίς να συνεχιστεί το μακελειό των τελευταίων ημερών.
 
Οι υπόλοιποι παίχτες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Δαμασκού στην ανακοίνωση της συμφωνίας, στίγμα της οποίας έδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, που δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.
 
Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen, πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.
 
Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.
 
Την ίδια ώρα, η Μόσχα κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναμένοντας επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καλωσόρισε «κάθε προσπάθεια» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και για την προστασία άμαχου πληθυσμού, ανέφερε με ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για μια αποτελεσματική λύση στην κρίση στη Συρία», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ.

Ο Τραμπ…
Αν τα όσα συμβαίνουν στη Συρία της τελευταίες οκτώ ημέρες δεν είχαν ως τραγικό απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς και δεν αποτελούσαν μια μεγάλη τραγωδία, τότε θα μιλούσαμε για μια κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ντοναλτ Τραμπ.
 
Από τις αλλοπρόσαλλές δηλώσεις των πρώτων ημερών, μετά δηλαδή από την επίσης αλλοπρόσαλλή απόφαση του να εγκαταλείψουν τα αμερικανικά στρατεύματα την περιοχή, προκαλώντας την αποσταθεροποίηση και ανοίγοντας τον δρόμο στα κατοχικά στρατεύματα του Ερντογάν, την Πέμπτη δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο Πρόεδρο.
 
Μια επιστολή μνημείο αλλοφροσύνης, που μέσα σε λίγες γραμμές περιλαμβάνει ατάκες όπως «δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας» και πως αν πετύχει μια εξαιρετική συμφωνία «η ιστορία θα σας έχει ψηλά». Για αυτό καταλήγει «μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος. Θα σε καλέσω αργότερα».
 
Το βράδυ μετά και την ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία, ο Τραμπ  έκανε λόγο για μια «σπουδαία ημέρα και ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα» για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Κούρδους
 
«Πήραμε όλα όσα θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε ποτέ. Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση. Πολύ σύντομα οι κυρώσεις και οι δασμοί σε βάρος της Άγκυρας, δεν θα είναι πλέον απαραίτητα».
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε επίσης ότι «ως ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω του Κούρδους», τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός έσωσε τις ζωές τους. Οι Κούρδοι είναι «υπέροχοι», τόνισε ο Τραμπ.
 
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «είναι φοβερός ηγέτης, σκληρός άνδρας, ισχυρός άνδρας και έκανε το σωστό».
 
Γερουσιαστές συνεχίζουν την προώθηση
νομοσχεδίου για επιβολή αυστηρών κυρώσεων

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, θα συνεχίσουν ολοταχώς τα σχέδιά τους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, παρά την επίτευξη μιας συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία.
 
«Οι γερουσιαστές Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνομίλησαν και συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν ολοταχώς με το νομοσχέδιό τους», δήλωσε η Μπρίτζετ Φρέι, μια εκπρόσωπος του γερουσιαστή Βαν Χόλεν.
 
Ένας εκπρόσωπος του Γκρέιαμ επιβεβαίωσε πως οι δύο γερουσιαστές προχωρούν το σχέδιο τους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Αυτούσια η συμφωνία

Ακολουθεί η συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας με τα 13 σημεία, όπως τα μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑ

1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση.»

Δειτε Επισης

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο