Εξάμηνη παράταση πήρε το Brexit από το Συμβούλιο

Σε συμβιβαστική λύση, σε ό,τι αφορά την επέκταση του Άρθρου 50 για το Brexit, κατέληξαν κοντά στις 2 τα χαράματα οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. Με βάση αυτή την απόφαση, με την οποία συμφώνησε η Τερέζα Μέι περίπου μία ώρα μετά, πλέον η καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η 31η Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν τον διορισμό της νέας Κομισιόν.
 
Πρόκειται για ένα ημερολογιακό συμβιβασμό, υπό την έννοια ότι 17 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τάσσονταν υπέρ μιας μακράς παράτασης, ενώ μόνο ο Πρόεδρος της Γαλλίας εμφανιζόταν φανατικά υπέρ της σύντομης καθυστέρησης του Brexit, με τους υπόλοιπους να έχουν ελαφρώς διαφοροποιημένες απόψεις, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στην ουσία ο μίνι γαλλογερμανικός «πόλεμος» έληξε με… ισοπαλία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αποφάσισε το Συμβούλιο
 
Μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι «27» κατέληξαν σε μία ημερομηνία ανάμεσα στην 30η Ιουνίου που ζητούσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και την 31η Δεκεμβρίου ή τα τέλη Μαρτίου του 2020 που συζητήθηκαν αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην ουσία δεν πρόκειται ούτε για μακρά ούτε για σύντομη επέκταση αλλά είναι μακρύτερη από όσο θα ήθελε η Μέι και μικρότερη από όσο θα ήθελαν κάποιοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και κάποιοι αρχηγοί κρατών. Και είναι έξι μήνες από τώρα, ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να συμβούν πολλά.
 
Κατά την πολύωρη συνεδρία, εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες ως προς τη λειτουργικότητα της Ένωσης, σε περίπτωση που το Η.Β. παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα εντός, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Ένα από τα «αγκάθια» φαίνεται να είναι ο διορισμός της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα γίνει μία ημέρα μετά τη νέα καταληκτική ημερομηνία του Brexit. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται ένα από τα βασικότερα προβλήματα λειτουργικότητας, που σχετίζεται με το εκτελεστικό κομμάτι του μπλοκ. Η νέα ημερομηνία, πάντως, σημαίνει πως το Η.Β. θα πρέπει να πραγματοποιήσει Ευρωεκλογές, εκτός και αν προχωρήσει με επικύρωση της Συμφωνίας πριν από τα τέλη Μαΐου.
 
Οι απόψεις αναφορικά με την απόφαση, ποικίλλουν στο Λονδίνο. Κάποιοι, στις πρώτες τους αντιδράσεις, σχολίασαν ότι αυτός ο χρόνος αρκεί για πραγματοποίηση νέου δημοψηφίσματος. Άλλοι έλεγαν ότι αρκεί για αντικατάσταση της Τερέζα Μέι και κάποιοι επεσήμαναν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς παρατείνει την αβεβαιότητα.
 
Η ίδια η Πρωθυπουργός, πάντως, φαίνεται να συνεχίζει να θέλει να τελειώσει με αυτό το ζήτημα πριν από τον Οκτώβριο, μέχρι την αξιολόγηση του Ιουνίου, μια ευελιξία που ήθελαν οι Βρυξέλλες να προσφέρουν στην κ. Μέι. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησής της από το βρετανικό Κοινοβούλιο…
 
Οι δηλώσεις Μέι 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κ. Μέι δήλωσε ότι συμφώνησε στην παράταση.
 
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο και οι 27 συμφώνησαν με την πρόταση περί ευελιξίας», ανέφερε, εξηγώντας ότι «αν περάσουμε την συμφωνία αποχώρησης τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου τότε δεν θα πραγματοποιήσουμε ευρωεκλογές».
 
Η Τ. Μέι επεσήμανε ότι το Η.Β. ως την αποχώρησή του παραμένει πλήρες μέλος, καθιστώντας σαφές ότι «υπάρχει μόνο μια κατηγορία κρατών μελών με τα ίδια δικαιώματα εκ της Συνθήκης».
 
Η ίδια εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έπεισε ακόμα το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την συμφωνία αποχώρησης και παρέπεμψε σε νέες διακομματικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση για να συγκεντρωθεί μια πλειοψηφία.
 
«Θα έπρεπε να είχαμε ήδη φύγει», παραδέχθηκε επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κοινοβούλιο και καλώντας το να επικυρώσει «τη συμφωνία προς όφελος του έθνους» και «να κάνουμε πράξη το δημοκρατικό αίτημα του λαού».
 
Τουσκ και Γιούνκερ 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη της Συνόδου:
 
«Απόψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει στο Η.Β. μια ευέλικτη παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου», και σημείωσε ότι «είναι στο χέρι του Η.Β. να την εκμεταλλευτεί», εξηγώντας ότι «μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης, να αλλάξει στρατηγική για το Brexit, κάτι που θα οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη, όχι όμως και στην συμφωνία αποχώρησης ή να ανακαλέσει το άρθρο 50».
 
Ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε ακόμη ότι η παράταση «είναι ευέλικτη όπως περίμενα, λιγότερο μακρά από ότι περίμενα, αλλά αρκετή, αρκεί αν δεν ξοδευτεί άσκοπα ο χρόνος».
 
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Γιούνκερ κάλεσαν το Η.Β. να συνεχίσει την ειλικρινή συνεργασία του εντός της Ένωσης, καθώς όπως διευκρινίζεται κατά αυτή την περίοδο παραμένει πλήρες μέλος με πλήρη δικαιώματα.
 
Το κείμενο συμπερασμάτων 
Αναλυτικά το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει:
 
1.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επιστολή της Πρωθυπουργού  Theresa May της 5ης Απριλίου 2019, με την οποία ζητείται περαιτέρω παράταση της περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ.
 
2. Σε απάντηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με μια παράταση που επιτρέπει την επικύρωση της συμφωνίας απόσυρσης. Η παράταση αυτή θα πρέπει να διαρκέσει μόνο όσο είναι απαραίτητο και, εν πάση περιπτώσει, το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου 2019. Εάν η συμφωνία αποχώρησης κυρωθεί και από τα δύο μέρη πριν από αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.
 
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η παράταση δεν μπορεί να υπονομεύσει την κανονική λειτουργία της Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και εάν δεν έχει κυρώσει τη ΣΑ μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, πρέπει να πραγματοποιήσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση αυτή, η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2019.
 
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της ΣΑ και ότι κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας Ανάληψης και δεν πρέπει να εμποδίζει την εφαρμογή του.
 
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι μια τέτοια παράταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις. Ωστόσο, εάν η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου εξελιχθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να επανεξετάσει την πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση σύμφωνα με τις θέσεις και τις αρχές που αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές και τις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων όσον αφορά το εδαφικό πεδίο εφαρμογής του μέλλοντος σχέση.
 
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κράτος μέλος με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το άρθρο 50 ΣΕΕ και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα ανάκλησης της γνωστοποίησής (του άρθρου 50) του ανά πάσα στιγμή.
 
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει κατά εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο καθ `όλη τη διάρκεια της παράτασης σύμφωνα με το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση και την υποχρέωση που απορρέουν από την Συνθήκη κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούν κράτος μέλος. Για το σκοπό αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων της Ένωσης και απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης, ιδίως όταν συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης.
 
8. Εκτός από τις συνεδριάσεις βάσει του άρθρου 50 της ΣΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και η Κομισιόν, όπου χρειάζεται μαζί με άλλα θεσμικά όργανα, όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν χωριστά σε όλα τα επίπεδα για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το θέμα και θα επανεξετάζει την πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν  
Κατά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε την ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου λέγοντας πως επιλέχθηκε, ώστε να μην απασχολήσει την επόμενη Κομισιόν.
 
Η 31 Οκτωβρίου βρίσκεται πριν την εγκατάσταση της νέας Κομισιόν, επεσήμανε. Ο ίδιος σημείωσε ότι αν σε εκείνη την ημερομηνία δεν έχει υπάρξει είτε απόσυρση του άρθρου 50, είτε επικύρωση της συμφωνίας, τότε θα υπάρξει ένα Brexit άτακτο, χωρίς συμφωνία.
 
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η πλειοψηφία επιθυμούσε μακρύτερη παράταση, αλλά οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία και μια μακρύτερη παράταση δεν θα έστελνε το σωστό μήνυμα, ούτε σε όρους σεβασμού της δημοκρατικής απόφασης των Βρετανών, αλλά θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της Ε.Ε.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές