Παρασκευή 12 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Χεζμπολάχ και συριακός στρατός κατά του ISIS

  19/08/2017 11:41
Χεζμπολάχ και συριακός στρατός κατά του ISIS

Χεζμπολάχ και συριακός στρατός κατά του ISIS

  19/08/2017 11:41
Ο στρατός του Λιβάνου εξαπέλυσε σήμερα επίθεση εναντίον ενός θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, καθώς η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός ανακοίνωσαν την έναρξη επίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών από τη συριακή πλευρά των συνόρων.  
 
Η λιβανική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις 5.00 π.μ. με στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Ρας Μπααλμπέκ, με ρουκέτες, πυροβολικό και ελικόπτερα, δήλωσε λιβανική πηγή ασφαλείας. Η περιοχή είναι το τελευταίο τμήμα της λιβανο-συριακής μεθορίου που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.  
 
Η επιχείρηση της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού έθεσε στο στόχαστρο μια περιοχή από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην περιοχή δυτική Καλαμούν της Συρίας.  
 
Ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ανέφερε πως η οργάνωση εκπληρώνει την υπόσχεσή της να "απομακρύνει την τρομοκρατική απειλή πέρα από τα σύνορα του έθνους" και ότι πολεμά "στο πλάι" του συριακού στρατού.   Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην επιχείρηση του λιβανικού στρατού.   Ο στρατός υποστήριξε ότι δεν συντονίζει τις ενέργειές του με τη Χεζμπολάχ ή με το συριακό στρατό.  
 
Οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση του λιβανικού στρατού από τη μία πλευρά, και της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού από την άλλη, θα ήταν ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στο Λίβανο και θα έθετε σε κίνδυνο τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ.  
 
Η Ουάσιγκτον κατατάσσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις.   "Δεν υπάρχει συντονισμός, είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με το συριακό στρατό", δήλωσε ο στρατηγός Άλι Κάνσο σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, και πρόσθεσε πως ο στρατός είχε αρχίσει να σφίγγει τον κλοιό στο ΙΚ στην περιοχή πριν από δύο εβδομάδες.  
 
Σε πρόσφατη ομιλία του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα είχε πει πως ο λιβανικός στρατός θα επιτίθετο στο ΙΚ από τη δική του πλευρά των συνόρων, ενώ η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός επρόκειτο να επιτεθούν ταυτόχρονα από τη συριακή πλευρά. Διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας που πολεμά σε υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως "φυσικά" υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας