Χάρτης πυροδοτεί κυνήγι θησαυρού για χρυσό των Ναζί σε ολλανδικό χωριό

Η αποκάλυψη από τις ολλανδικές αρχές ενός χάρτη που πιστεύεται ότι δείχνει το σημείο όπου Γερμανοί στρατιώτες έκρυβαν κλοπιμαία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε εισβολή κυνηγών θησαυρού στο χωριό Όμμερεν στην ανατολική επαρχία της χώρας, Γκέλντερλαντ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο αποκάλυψε στις αρχές Ιανουαρίου τον χάρτη που σχεδιάστηκε με το χέρι, με ένα ενδεικτικό κόκκινο «Χ» που πιστεύεται ότι σηματοδοτεί το σημείο όπου Γερμανοί στρατιώτες έκρυβαν τον θησαυρό τους.

Τα έγγραφα που κρατούνται μαζί με τον χάρτη περιλαμβάνουν μαρτυρία ότι οι Ναζί έθαψαν τέσσερα κουτιά πυρομαχικών γεμάτα με κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσά νομίσματα, που πιστεύεται ότι αξίζουν σήμερα 11 εκατομμύρια ευρώ.

«Πραγματικά πυροδοτεί τη φαντασία», είπε στο ΓΠΕ ο Κλάας Τάμμες, πρόεδρος του ιδρύματος που κατέχει τη γη στο Όμμερεν. 

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους άνθρωποι έχουν έρθει στο Ommeren για να το αναζητήσουν», λέει ο Τάμμες, 74 ετών, ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, στο σπίτι του που χτίστηκε στα ερείπια ενός πρώην αρχηγείου των Ναζί.

Οι Ναζί φέρονται να λεηλάτησαν τον θησαυρό μετά τον βομβαρδισμό μιας τράπεζας στο Άρνεμ το 1944, αλλά στη συνέχεια πιστεύεται ότι τον έθαψαν μετά την επίθεση των Συμμαχικών στρατευμάτων κοντά στην πόλη.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι οπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων συνέρρευσαν στο ήσυχο χωριό τις τελευταίες ημέρες που ο τοπικός δήμος απαγόρευσε τέτοιες δραστηριότητες και η αστυνομία άρχισε να διώχνει τους κυνηγούς θησαυρού μόλις φτάνουν στην περιοχή.

Λίγα βήματα από το σπίτι του Τάμμες υπάρχουν λασπώδεις τρύπες από τις ανασκαφές, κατά μήκος ενός δεντρόφυτου μονοπατιού και μια ρηχή τάφρο σύμφωνα με τα σχέδια του χάρτη.

Κάποιοι είπαν στο ΓΠΕ ότι είναι πεπεισμένοι ότι βρήκαν το σημείο όπου θάφτηκε ο θησαυρός χρησιμοποιώντας μια βέργα ραβδοσκοπίας και ελπίζουν να λάβουν σύντομα άδεια για ανασκαφές.

Έγγραφα δείχνουν τουλάχιστον τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες να βρεθεί ο θησαυρός την άνοιξη του 1947 μετά τη μαρτυρία του Χέλμουτ Σόντερ, ενός Γερμανού στρατιώτη που είπε ότι συμμετείχε στην απόκρυψή του.

Τα αρχειακά έγγραφα αναφέρονται σε μια τελική έρευνα τον Αύγουστο του 1947, κατά την οποία οι ερευνητές παρατήρησαν "διαταραγμένη γη" πριν τους πλησιάσουν δύο Αμερικανοί αξιωματικοί.

«Υπάρχει επομένως επίσης μια πιθανότητα οι Αμερικανοί να τους πρόλαβαν», είπε ο εκπρόσωπος των Εθνικών Αρχείων, στο ΓΠΕ.

Ο Τάμμες είπε ότι πίστευε ότι ο θησαυρός ήταν πραγματικός «αλλά ότι μπορεί να είχε ανασκαφεί μετά τον πόλεμο ή... στο τέλος του πολέμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»