H Ρωσία ζητά ανταλλακτικά από την Ινδία για βασικούς τομείς της οικονομίας της

Η Μόσχα έχει στείλει στην Ινδία έναν κατάλογο με περισσότερα από 500 προϊόντα με δυνατότητα αποστολής, ο οποίος περιλαμβάνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αεροσκαφών και σιδηροδρόμων, ανέφεραν τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς οι κυρώσεις πλήττουν την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει σε λειτουργία βιώσιμες βιομηχανίες.      

Ο κατάλογος μια εκδοχή του οποίου έχει δει το Reuters στο Νέο Δελχί, είναι ανεπίσημος και είναι ασαφές πόσα είδη προϊόντων θα εξαχθούν τελικά και σε ποιες ποσότητες, αλλά μια κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η ζήτηση ήταν ασυνήθιστη ως προς το εύρος της.   

Η Ινδία επιδιώκει να προωθήσει το εμπόριο κατ' αυτόν τον τρόπο, ανέφερε η πηγή, καθώς προσπαθεί να μειώσει το διογκούμενο εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία. Μερικές εταιρείες ωστόσο ανησυχούν μήπως βρεθούν στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.          

Μια πηγή από τον χώρο της βιομηχανίας στη Μόσχα, η οποία τήρησε την ανωνυμία της επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, δήλωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ζήτησε από μεγάλες εταιρείες να καταρτίσουν καταλόγους με ανταλλακτικά και εξοπλισμό που χρειάζονται.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις για να συμφωνηθούν οι προδιαγραφές και οι ποσότητες και ότι η προσέγγιση αυτή δεν περιορίζεται στη Ινδία.  

Το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου της Ινδίας και το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα να σχολιάσουν το ζήτημα.    

Η Ρωσία υπέβαλλε τα αιτήματα αυτά εβδομάδες πριν ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Σουμοπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ επισκεφθεί τη Μόσχα στις 7 Νοεμβρίου, ανέφεραν δύο ινδικές πηγές. Δεν κατέστη αμέσως σαφές τι μετέφερε το Νέο Δελχί στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές χώρες στην ανοιχτή κριτική της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αύξησε απότομα τις αγορές ρωσικού πετρελαίου που την έχουν απαλλάξει από τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα, ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι η Ινδία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία για να εξισορροπήσει το διμερές εμπόριο που τώρα κλίνει προς τη Ρωσία.

Στην επίσκεψή του συνοδευόταν από ανώτερους αξιωματούχους αρμόδιους για τη γεωργία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα χρηματοοικονομικά, τα χημικά, τα λιπάσματα και το εμπόριο, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει τη σημασία των δεσμών της Ινδίας με τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις προμήθειες ορισμένων προϊόντων κρίσιμης σημασίας στη Ρωσία.

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη ανταλλακτικών επειδή σχεδόν όλα τα αεροπλάνα είναι ξένης κατασκευής. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων έχουν επίσης ζήτηση, με τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά.

Πηγή στη βιομηχανία πωλήσεων αυτοκινήτων της Ρωσίας δήλωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει στείλει κατάλογο με τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που χρειάζονται σε αντίστοιχα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Ο κατάλογος των ειδών από τη Ρωσία, ο οποίος αποτελείται από σχεδόν 14 σελίδες, περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρων αυτοκινήτων, όπως έμβολα, αντλίες λαδιού και πηνία ανάφλεξης. Υπάρχει επίσης ζήτηση για προφυλακτήρες, ζώνες ασφαλείας και το σύστημα αυτοκινήτου infotainment.

Για αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Ρωσία ζήτησε 41 είδη προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων του συστήματος προσγείωσης, συστημάτων καυσίμων, συστημάτων επικοινωνίας και συστημάτων πυρόσβεσης, σωσίβια και ελαστικά αεροσκαφών.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν επίσης πρώτες ύλες για την παραγωγή χαρτιού, χάρτινων σακουλών και καταναλωτικών συσκευασιών, καθώς και υλικά και εξοπλισμός για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων νημάτων και βαφών, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι Ρώσοι παραγωγοί μετάλλων, όπως ο γίγαντας νικελίου και παλλαδίου Nornickel, δήλωσαν ότι οι δυτικές κυρώσεις και οι κυρώσεις που έχουν υιοθετήσει αυτοβούλως ορισμένοι προμηθευτές, έχουν καταστήσει δύσκολο για τις βιομηχανικές εταιρείες να προμηθευτούν εισαγόμενο εξοπλισμό, ανταλλακτικά, υλικά και τεχνολογίες το 2022, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει σχεδόν 200 είδη μεταλλουργίας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εδώ και δεκαετίες και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για τα ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Όμως, με τις αγορές ρωσικού πετρελαίου να αυξάνονται κατακόρυφα και τις αποστολές άνθρακα και λιπασμάτων να είναι επίσης ισχυρές, η Ινδία αναζητά τρόπους για την εξισορρόπηση του εμπορίου, δήλωσε η πρώτη ινδική κυβερνητική πηγή.

Οι ινδικές εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές φθάνοντας τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 20 Νοεμβρίου σε σύγκριση με τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, έχουν μειωθεί σε 1,9 δισ. δολάρια από 2,4 δισ. δολάρια, δήλωσε η πηγή.

Η Ινδία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της στα σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες με τον κατάλογο των αιτημάτων της Ρωσίας, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

Ωστόσο, ορισμένες ινδικές εταιρείες διστάζουν να εξάγουν στη Ρωσία λόγω του φόβου να τους επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση, της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τις πληρωμές και των προκλήσεων για την εξασφάλιση ασφάλισης.

Οι μεγάλοι Ινδοί δανειστές είναι επίσης απρόθυμοι να διεκπεραιώσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές σε ρουπίες με τη Ρωσία, μήνες μετά τη θέσπιση του μηχανισμού, υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία