Τρίτη 7 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Επιστολή Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας για να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες Εκλογές

  17/11/2022 12:16
Επιστολή Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας για να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες Εκλογές

Επιστολή Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας για να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες Εκλογές

  17/11/2022 12:16

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚΡ, διανέμει σε τζαμιά και τουρκικούς συλλόγους στη Γερμανία επιστολή του Προέδρου Ερντογάν, που απευθύνεται σε πολίτες τουρκικής καταγωγής και στην οποία καλεί τους Τούρκους του εξωτερικού να τον υποστηρίξουν στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt.  

«Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για να στεφθεί η 100ή επέτειος της Δημοκρατίας μας όσο και για την πραγματοποίηση του οράματος για το 2053. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε με όλες σας τις δυνάμεις το μέλλον της χώρας μας», αναφέρει η επιστολή, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι για τις εκλογές στην Τουρκία το ερχόμενο έτος έχουν δικαίωμα ψήφου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι στη Γερμανία.

Επισημαίνεται, δε, ότι το «όραμα 2053» είχε παρουσιαστεί από τον Ερντογάν πρώτη φορά το 2020, και σε αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα υποδομής με στόχο να καταστεί η Τουρκία μέχρι το 2053 «υπερδύναμη» σε θέματα logistics.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι στην εν λόγω επιστολή ο Τούρκος Πρόεδρος ανατρέχει στη διακυβέρνηση του ΑΚΡ από το 2001, τονίζοντας ότι το κόμμα ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από 21 χρόνια με «τον στόχο μιας Μεγάλης Τουρκίας», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία των Τούρκων του εξωτερικού για αυτό το σχέδιο και την υποστήριξη που τους προσφέρει το τουρκικό κράτος, όπου και αν ζουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν εδώ και χρόνια καταφεύγει σε μια «νέο-οθωμανική ρητορική και παντουρκικές ιδέες» περί επιστροφής της Τουρκίας στην παλιά της δύναμη, ενώ παραπέμπει συχνά στο σύμφωνο «Misak-i-Milli» μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα περιελάμβανε μέρη της Συρίας, του Ιράκ και της Ελλάδας.

Στην επιστολή που διανέμεται σε Τούρκους της Γερμανίας ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για μια Τουρκία για την οποία ο καθένας είναι υπερήφανος, όπου και αν ζει, προσθέτοντας ότι το ΑΚΡ έχει διορίσει για τους Τούρκους του εξωτερικού «χιλιάδες δασκάλους και θρησκευτικούς λειτουργούς, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να υπάρχουν στην κοινωνία στην οποία ζουν, χωρίς να ξεχνούν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους». Ειδικότερα, στην επιστολή γίνεται αναφορά στο  Ινστιτούτο Yunus-Emre και το Ίδρυμα Maarif, εκπαιδευτικά ιδρύματα του τουρκικού κράτους, που δραστηριοποιούνται και στη Γερμανία.

Ο προεκλογικός αγώνας του ΑΚΡ είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία, σχολιάζει ο συντάκτης της Welt, παρατηρώντας ότι τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες βουλευτές του κόμματος επισκέφτηκαν τη Γερμανία για την προσέλκυση ψηφοφόρων στις κοινότητες των θρησκευτικών ενώσεων Ditib και IGMIG (Milli Görüs), αλλά και στις προεκλογικές εκδηλώσεις του συλλόγου UID (Union of European Turkish Democrats).

Τον περασμένο Μάρτιο, όπως επισημαίνεται, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος είχε εκφράσει στην εφημερίδα την εκτίμησή της ότι το ΑΚΡ κατά την προεκλογική περίοδο θα προσπαθήσει «να συνενώσει τις δυνάμεις των συλλόγων στη Γερμανία που έχουν πολλά μέλη και να συντονίσει τις ενέργειές τους». Ο σύλλογος UID, μάλιστα, διοργάνωσε πρόσφατα στη Νυρεμβέργη προεκλογική εκδήλωση στην οποία παρευρέθη ο επί χρόνια Υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Ρετζέπ Aκντάγκ, καθώς επίσης στελέχη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας και, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, υπεύθυνοι της Ditib.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας