Επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ πως ο πύραυλος στην Πολωνία προήλθε από ουκρανική αεράμυνα

Ημέρα Τετάρτη, συνέντευξη δίνει ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού και το θρίλερ των τελευταίων ωρών με τις εκρήξεις από πυραύλους στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αρχικά είπε, «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης».

Πρόσθεσε πως η έρευνα για την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία «συνεχίζεται», αλλά «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης» καθώς και τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ».

«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ.

Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Σε κοινή γραμμή ΗΠΑ και Ρωσία για το πυραυλικό κτύπημα στην Πολωνία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «που είναι ευθύνη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις»

Το περιστατικό καταδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, «αλλά δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη εκτίμησή μας για την απειλή κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της αμυντικής συμμαχίας εξέφρασαν τα «βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών» και «εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους» προς την Πολωνία.

«Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός διαβουλεύσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ μετά το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αξιολογούμε διαρκώς τι πρέπει ακόμη να κάνουμε», είπε.

Και επεσήμανε ότι οι αεράμυνες της Συμμαχίας κατά αεροπορικών επιθέσεων θα συνεχίσουν να ενισχύονται μετά το «περιστατικό» στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι παρέχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς κατά πόσον το περιστατικό χθες βράδυ στην Πολωνία ήταν «η πιο έντονη στιγμή» που έζησε μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Είμαι πάντα προσεκτικός στην αξιολόγηση διάφορων περιστατικών».

Πηγή: iefimerida 

Δειτε Επισης

Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο δουλέμπορο-Η δράση του «Σκορπιού»
Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό
ΓΓ ΟΗΕ: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είναι τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
Στις ΗΠΑ η Αστυνομία διέλυσε δύο καταυλισμούς φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών
Περίπου 30 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στο Μπουένος Άιρες
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία
Ο αντιπρόεδρος της Μάλτας παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου διαφθοράς
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη μετρημένη διεύρυνση της επιχείρησης στη Ράφα
ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ στην Αγία Πετρούπολη-Λεωφορείο με 20 επιβάτες κατέπεσε σε ποτάμι, τέσσερις νεκροί
Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο