Αναφορές ότι δύο αδέσποτοι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία-Δύο νεκροί

Δύο ρωσικοί πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας την Τρίτη, σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα).

Οι πύραυλοι χτύπησαν σε αγρόκτημα σε αποθήκη σιτηρών. Επί τόπου βρέθηκε η αστυνομία, η εισαγγελία αλλά και ο στρατός.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Πάντως, το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει -για την ώρα- την προέλευση των πυραύλων.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζητώντας πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της ΝΑΤΟ για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Επιπλέον το Visegrad24 αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους στην Ουκρανία.

Οι επιθέσεις στο Κίεβο στόχευσαν αμάχους και συγκεκριμένα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ χτυπήματα καταγράφηκαν στα νότια και δυτικά, στο Χάρκοβο, την Οδησσό και την πόλη Λβιβ. 

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη.

Εκπρόσωπος των Αμερικανικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι οι πύραυλοι όντως πέρασαν μέσα στο «μέλος του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους»

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση με πυραύλους σήμερα στην Ουκρανία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμη και στην Μολδαβία.

Διερευνά ισχυρισμούς ότι οι εκρήξεις στην Πολωνία είναι από ρωσικούς πύραυλους, λέει το Πεντάγωνο

Να μην δημοσιεύουν «μη επαληθευμένες πληροφορίες», ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας, Πιότρ Μούλερ, από τα μέσα ενημέρωσης, μετά από πληροφορίες ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν από εκρήξεις σε ένα χωριό στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το Πεντάγωνο είπε ότι διερευνά ισχυρισμούς ότι πρόκειται για ρωσικούς πύραυλους.

Ο Μούλερ, ανέφερε στο Τουίτερ, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση μιας κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Μούλερ είπε ότι η επιτροπή συγκλήθηκε λόγω της «κατάστασης κρίσης», προσθέτοντας ότι οι σχετικές πληροφορίες θα παρουσιαστούν αργότερα στο κοινό. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύσουν στο μεταξύ «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι είχαν προσγειωθεί στην Πολωνία, αλλά ότι ερευνά τους ισχυρισμούς.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας ή των συνόρων με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πυραυλική επίθεση», είπε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο «εξετάζει περαιτέρω το θέμα».

Πυροσβέστες είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη στο Przewodow, ένα χωριό στην ανατολική Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το πολωνικό Radio ZET ανέφερε ότι δύο αδέσποτοι πύραυλοι έπληξαν το Przewodow την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο άτομα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε οτι αξιωματικός σε υπηρεσία είπε νωρίτερα ότι πυροσβέστες βρίσκονταν στο σημείο, και οτι δεν ήταν σαφές τι έχει συμβεί.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / KYΠΕ / Reuters

Δειτε Επισης

Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών