Διεθνής κατακραυγή μετά τις ρωσικές προσαρτήσεις-Με ΝΑΤΟ απαντά η Ουκρανία

Βροχή από καταδίκες ακολούθησαν την υπογραφή προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις άλλες χώρες να απαιτούν συμμόρφωση της Μόσχας με το Διεθνές Δίκαιο και να προειδοποιούν εκ νέου τον Ρώσο Πρόεδρο. Από την πλευρά του το Κίεβο ανακοίνωσε πως υποβάλλει αίτημα για είσοδο στο ΝΑΤΟ, λίγα λεπτά μετά τις υπογραφές του Πούτιν.

«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέγραψε τις προσαρτήσεις ο Πούτιν-«Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ»

Σε μια τελετή που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς την «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Στη συνέχεια, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!» μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων στα οποία οι εγκαταστημένες από την Μόσχα φιλορωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να επισκεφτεί «τις νέες περιοχές της Ρωσίας».

Στην ομιλία του σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.

Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.

Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα - κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Αίτηση στο ΝΑΤΟ

Σήμερα η Ουκρανία θα καταθέσει αίτηση για την ταχεία προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε λίγα λεπτά μετά την επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία "ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες", ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς "τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους".

"Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο... Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβάλλει επίσημα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και ότι «τίποτα δεν αλλάζει».

«Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».

Απαιτείται ομόφωνη συμφωνία

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήριξη στην Ουκρανία εκφράζει το ΝΑΤΟ-Θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνη απόφαση

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ποτέ»

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε λίγο μετά τις ανακοινώσεις από τη Μόσχα.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα ΕΕ-«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις»

"Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους", δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νέες κυρώσεις από Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, στη δική τους πρώτη αντίδραση.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

"Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας". "Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει".

«Νέο ναδίρ»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

Στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία από τη Λευκωσία

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

«Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να ακολουθούν και να σέβονται τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η απειλή ή χρήση βίας, η κατοχή, η απόσχιση και η προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», υπέδειξε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα που αφορούν αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εξαιτίας και των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τηρεί στάση αρχών, σημείωσε περαιτέρω.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την στήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει τις προσαρτήσεις το ΥΠΕΞ-Παράνομα και άκυρα τα δημοψηφίσματα

«Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει»

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ε.Ε. ήταν αυτή της Αθήνας. «Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη. Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει», τόνισε. 

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεση καταδίκη των ρωσικών προσαρτήσεων από την Αθήνα-«Κατάφορη παραβίαση»

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας», δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

"Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο", δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

"Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος", τόνισε η Λιζ Τρας.

Ευρωπαϊκές φωνές

Η νικήτρια των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή δήλωσή της καταδίκασε τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε: «Η δήλωση προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα φάρσα τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό βίαιη στρατιωτική κατοχή, δεν έχει καμία νομική ή πολιτική αξία. Ο Πούτιν αποδεικνύει και πάλι ότι διαθέτει ένα νέο ιμπεριαλιστικό όραμα, σοβιετικού τύπου, το οποίο απειλεί την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η νέα αυτή παραβίαση των κανόνων συνύπαρξης των Εθνών, από μέρους της Ρωσίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν συμπαγείς και αρραγείς οι δυτικές δημοκρατίες».

Η Πολωνία καταδικάζει την υπογραφή των συνθηκών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία. "Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της "αναγνώρισης της ανεξαρτησίας" και "ενσωμάτωσης" στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια", αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο ΒλαντίμΙρ Πούτιν. "Η Ολλανδία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας", δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

Η Σουηδία καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο» την «παράνομη προσάρτηση» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν είναι παρά μια απόλυτη φάρσα» σχολίασε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «παραμένουν τμήμα της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τελετή που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Κρεμλίνο, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα θριαμβεύσει σε αυτήν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν καταδίκασε την «παράνομη προσάρτηση» του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα