Όχι από Κομισιόν στην πρόταση πλαφόν για Φυσικό αέριο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρει το Politico. Με τον τρόπο αυτό, η επικεφαλής της Κομισιόν αψηφά τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν μεταφέρθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen την Τετάρτη. Η Κομισιόν, ανέφερε, θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές.

Διπλωμάτες σχολίαζαν στο Politico ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν προτείνει το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία δεν συμφωνούν με το πλαφόν

Μία μόλις μέρα πριν το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι στο αυριανό συμβούλιο θα τεθεί και το ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες».

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη - μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν.

Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς. «Πολλά κράτη - μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και για το 2023, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

«Αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και θα καλύψουμε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν επίσης πλεονάζοντα έσοδα που οφείλονται στην εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Ενώ οι πρωτεύουσες της ΕΕ μπορούν να δηλώσουν κάποιες επιτυχίες στις προσπάθειες απογαλακτισμού της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες (νέοι προμηθευτές και αποθήκευση φυσικού αερίου περισσότερο του 85%) ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών - μελών προειδοποιεί ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αρκούν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους