Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θρίλερ με τις ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

  27/09/2022 13:57
Θρίλερ με τις ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Θρίλερ με τις ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

  27/09/2022 13:57

Oι ευρωπαϊκές αρχές πασχίζουν την Τρίτη να εξηγήσουν μυστηριώδες διαρροές φυσικού αερίου σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος Nord Stream στη Βαλτική, υποδομές που βρίσκονται στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης.  

«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου» ανακοίνωσε η Nord Stream AG, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν διαρροές από τον αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

«Στοχευμένη επίθεση»

Αν και οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής σχόλιο, σύμφωνα πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, δήλωσε πως «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση» είπε.

4335189264623516 2022-09-26T134626Z 1066434850 RC29KW92MCDR RTRMADP 5 UKRAINE-CRISIS-GERMANY-PIPELINE

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν ξανάρχισαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, το αέριο που διαρρέει στη Βαλτική θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει την πλευστότητα των πλοίων και δημιουργεί κίνδυνο ανάφλεξης στην επιφάνεια του νερού και τον αέρα, ανακοίνωσε η δανική εταιρεία ενέργειας.

Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διαρροή θα βλάψει το κλίμα, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ / Reuters                                                  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας