Η Asos εξαγοράζει Topshop και Miss Selfridge

Ο γνωστός διαδικτυακός λιανέμπορος μόδας, Asos είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Topshop και άλλων κορυφαίων brands της Arcadia, της αυτοκρατορίας του Sir Philip Green, έπειτα από μία συμφωνία 295 εκατ. λιρών.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, BBC και Guardian, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τις μάρκες Topman, Miss Selfridge και HIIT, τα οποία τέθηκαν προς πώληση αφότου τέθηκε σε καθεστώς διαχείριησς η Arcadia εντός του 2020.

Από την άλλη η Asos, η οποία λειτουργεί μόνο διαδικτυακά, δεν συμφώνησε να αγοράσει κανένα από τα 70 καταστήματα αυτών των brands, θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά 2.500 εργαζομένων στα φυσικά καταστήματα. 

Όπως αναφέρει η Guardian, μόνο 300 κεντρικά στελέχη θα αξιοποιηθούν ως μέρος της συμφωνίας, για να βοηθήσουν την Asos σε συνεργασίες σχεδιασμού, αγοράς και λιανικής. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Asos έχει καταβάλει 265 εκατομμύρια λίρες για τις μάρκες και 30 εκατ. λίρες για μετοχές.

Ο Όμιλος Arcadia απασχολούσε συνολικά 13.000 υπαλλήλους και είχε 500 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν τέθηκε υπό διαχείριση τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Asos, Nick Beighton, δήλωσε «εξαιρετικά περήφανος» για τη συμφωνία. «Η απόκτηση αυτών των εμβληματικών βρετανικών εμπορικών σημάτων είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική στιγμή για την Asos και τους πελάτες μας και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της στρατηγικής μας για πλατφόρμες πολλαπλών σημάτων.

«Ήμασταν επικεντρωμένοι στην ώθηση της πρόσφατης ανάπτυξής τους στο διαδίκτυο και, υπό την κυριότητά μας, θα τις αναπτύξουμε περαιτέρω, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία σχεδιασμού, μάρκετινγκ, τεχνολογίας και logistics και συνεργαζόμαστε στενά με βασικούς στρατηγικούς συνεργάτες λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε σχετικά.

Ο κολοσσός του διαδικτύου, ο οποίος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές της Arcadia, όπως αποκάλυψε η Guardian, θα ολοκληρώσει την εξαγορά έως την Πέμπτη.