Ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιλέγει τα Κέντρα Υγείας της Κύπρου από εκείνα των χωρών καταγωγής τους λόγω οφελών όπως το κλίμα, οι ρυθμοί της ζωής και της φύσης. Το εύρωστο και εύκολα προσβάσιμο τοπικό σύστημα υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και η παρουσία πολυάριθμων ιδιωτικών εγκαταστάσεων υγείας έχουν διακρίνει την Κύπρο ως δημοφιλή προορισμό υγείας και έχουν ενθαρρύνει ξένες επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Μάριος Τανούσης, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus επισήμανε πως η κατάσταση της υγείας στην Κύπρο και οι αυξανόμενες τάσεις προς επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές για τον ξένο επενδυτή. Πρόσθεσε πως διεθνείς επαγγελματίες που έχουν συμπεριλάβει την Κύπρο στα έργα τους με γνώμονα την υγεία.

Ο Πόλυς Γεωργιάδης, CEO του Synlab Cyprus, επισήμανε πως οι αλλαγές στο σύστημα υγείας της Κύπρου και η εισαγωγή του Γενικούς Σχεδίου Υγείας έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας. Με την εξαίρεση κάποιων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, η πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν ήταν οι ιατροί να δημιουργούν κλινικές χωρίς να θέτουν τις βάσεις για προσέλκυση επενδύσεων, ενώ με το νέο σύστημα Υγείας, υπάρχουν ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις στον τομέα.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν προοπτικές για επενδύσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, την δημιουργία ιατρικών σχολών καθώς επίσης και την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης. Πρόσθεσε πως ενδεχομένως με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο να υπάρχουν προοπτικές και για την προσέλκυση φαρμακευτικών εταιρειών να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Υπάρχουν, είπε, οι υποδομές και υπήρξαν αιτήσεις για ξένες επενδύσεις στον τομέα και αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η προώθηση της εικόνας της Κύπρου ως ιατρικού προορισμού.

Από την πλευρά του ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, Founder and Chairman of the Board, American Medical Center/American Heart Institute, επισήμανε πως η Κύπρος διαθέτει μεγάλη αναλογία επαγγελματιών υγείας ανά κάτοικο, ενώ πρόσθεσε πως η Κύπρος λόγω των υποδομών της και του καλού καιρού μπορεί να προσελκύσει επαγγελματίες υγείας από το εξωτερικό για να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Σωτηρίου υπογράμμισε πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο, κυρίως για χώρες της γύρω περιοχής που δεν έχουν ανεπτυγμένα συστήματα Υγείας. Πρόσθεσε πως οι επενδύσεις για την ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα άρχισαν δυναμικά τα τελευταία 20 χρόνια αλλά με πολύ αργό ρυθμό ο οποίος άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, επισήμανε πως το ποσοστό προσέλευσης από το εξωτερικό είναι χαμηλό, ενώ οι ασθενείς από το εξωτερικό προέρχονται κυρίως από Ισραήλ, Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τόνισε πως η Κύπρος διαθέτει τις υποδομές και την τεχνογνωσία για την προσέλκυση επενδυτικών ταμείων για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.