Παρασκευή 30 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ υπό το φως των καταγγελιών για παρακολούθηση Ανδρουλάκη

  10/08/2022 07:19
Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ υπό το φως των καταγγελιών για παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ υπό το φως των καταγγελιών για παρακολούθηση Ανδρουλάκη

  10/08/2022 07:19

Σε δύο αλλαγές αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) προέβη η ελληνική κυβέρνηση, το βράδυ της Παρασκευής, υπό το φως των καταγγελιών για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί ότι ο διορισμός και η παύση του διοικητή της ΕΥΠ –αρχής γενομένης από τον νέο-διορισθέντα διοικητή της Θεμιστοκλή Δεμίρη– εναπόκειται στην απόφαση του αρμόδιου μέλους της κυβέρνησης, μετά από την υποχρεωτική παροχή γνώμης της επιτροπής της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δήλωσε άγνοια για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ο Μητσοτάκης-«Δεν θα το επέτρεπα ποτέ»

Επιπλέον, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, των επιστολών και άλλων μορφών επικοινωνίας, προϋποθέτει πέρα από την υπογραφή του αρμόδιου για την ΕΥΠ εισαγγελικού λειτουργού και εισαγγελική έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών.

Έτσι, όσον αφορά την πρώτη αλλαγή, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ «είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο», ο οποίος «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης». «Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της», αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναφορικά με τη δεύτερη αλλαγή, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και άλλων μορφών επικοινωνίας γίνεται κατόπιν διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού, η οποία θα πρέπει να «υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών».

Πηγή: KYΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας