Σηκώθηκαν ξανά τα εναέρια μέσα στον Έβρο-«Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα»

Οι φωτιές στην Ελλάδα, για άλλο ένα καλοκαίρι έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή, με το δάσος της Δαδιάς να είναι αυτό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο. Η νύχτα ήταν δύσκολη με τους πυροσβέστες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ό, τι μπορούν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Στρατού και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Έβρο-Στις παρυφές του δάσους μαίνεται η πυρκαγιά

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, τη νύχτα η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης έκανε δύσκολο το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προσπάθεια, να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

«Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα»

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

«Από το πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος. Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι γη δύσκολη κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασία», πρόσθεσε ο κ. Δαρούσης.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά ο αντιδήμαρχος είπε ότι: «υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά», κατέληξε. 

Φωτιές: Πώς είναι η κατάσταση στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Τραγανό και Βάρδα στην Ηλεία, ενώ η φωτιά στην περιοχή Άγναντα παρουσιάζει καλή εικόνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνειού εξακολουθούν να επιχειρούν 38 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Στην περιοχή της Βάρδας, του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ώστε να κατασβέσουν  πλήρως την φωτιά και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή ‘Αγναντα του δήμου Ήλιδας, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν, αποτελούνται από 115 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα.

Η φωτιά, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει καλή εικόνα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να την ελέγξουν πλήρως.

Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και στις τρεις φωτιές, εάν αυτό βέβαια χρειαστεί.

Πηγή: in.gr 

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
NAVTEX Τουρκίας για νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο