Επιμένει στη θέση της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η βρετανική Κυβέρνηση

Η βρετανική Κυβέρνηση αρνείται ότι η πρόσκληση που υπέβαλε μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) για συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σηματοδοτεί αλλαγής στάσης επί του ζητήματος.

Σημειώνεται ότι η γραμματεία της επιτροπής του διεθνούς οργανισμού αποκάλυψε πως η πρόσκληση εστάλη από το Λονδίνο στις 29 Απριλίου και έγινε αμέσως δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το ζήτημα, η οποία δεν έχει αλλάξει: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, συμφώνως προς το νόμο της εποχής. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και δίχως πολιτική παρέμβαση. Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου».

Κυβερνητική πηγή από το Λονδίνο ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η πρόσκληση σε διάλογο δεν συνιστά ούτε αλλαγή θέσης επί του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών, ούτε αλλαγή στη φύση της επίσημης επικοινωνίας με την Ελλάδα επ’ αυτού του θέματος.

Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις συναντήσεις της επιτροπής της UNESCO ώστε να υποβάλει επίσημες δηλώσεις αναφορικά με τη θέση του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και για να συνδιαλέγεται εποικοδομητικά για αυτή την υπόθεση.

Η πρόσκληση σε διάλογο σε επίπεδο κυβερνήσεων ακολουθεί το αίτημα της επιτροπής της UNESCO το περασμένο φθινόπωρο για «καλόπιστο διάλογο», ταυτόχρονα με τη σημαντική αναγνώριση του «διακυβερνητικού χαρακτήρα» του ζητήματος.

Ως εκ τούτου, ελληνικές πηγές σχολίασαν πως η νεότερη εξέλιξη είναι ένα «θετικό βήμα», υπό την έννοια πως για πρώτη φορά η βρετανική Κυβέρνηση προτίθεται να εισέλθει σε διάλογο υπό το πλαίσιο των αναφορών της ICPRCP.

Ωστόσο, τονίζεται πως οι προσδοκίες είναι χαμηλές και ότι υπάρχει πιθανότητα η βρετανική κίνηση να αποδειχθεί «φιοριτούρα» και μια προσπάθεια να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την επιτροπή της UNESCO και τα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται πως ακόμα και στην υπό εξέλιξη 23η διάσκεψη της ICPRCP στο Παρίσι η βρετανική πλευρά απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια περί αλλαγής στάσης. Η ημερομηνία για τη συνάντηση δεν έχει οριστεί ακόμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα