Στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας για συνάντηση το απόγευμα με τον νέο Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Χίτον-Χάρις, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών λόγω απομόνωσης της Λιζ Τρας που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Δένδιας επιστρέφει στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από τον Οκτώβριο, δείχνοντας τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Βρετανία σε μια σειρά θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών και θέματα που άπτονται της τουρκικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό και γενικότερα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης.

Ο κ. Χίτον-Χάρις, που διαδέχθηκε τη Γουέντι Μόρτον ως Υπουργός Ευρώπης τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Λονδίνου σε λύση του Κυπριακού εντός παραμέτρων Ηνωμένων Εθνών, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στην ατζέντα θα είναι επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τη Βρετανίδα Υπ. Εξωτερικών να επισκέπτεται τη Μόσχα την Πέμπτη, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ψηλά είναι επίσης στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις, όπως έχει συμφωνηθεί να ενδυναμωθούν στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο μεταξύ του κ. Δένδια και της κ. Τρας.

Ο Νίκος Δένδιας συναντάται επίσης με τους πρέσβεις Μπαχαμών και Μπρουνέι, που έχουν παράλληλη διαπίστευση στην Αθήνα. Το ίδιο θα κάνει την Τρίτη και με τους πρέσβεις 33 χωρών από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία στη Ρώμη, όπου θα μεταβεί. Σκοπός είναι η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για εκλογή σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026.

Σε δήλωσή του από το Λονδίνο το μεσημέρι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης και κάθε προσπάθεια επαφής με τη βρετανική κυβέρνηση έχει για εμάς, την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη μία πολύ μεγάλη σημασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο