Με δόξα και τιμή εορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνεται ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και με απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί.

Το «παρών» δίνουν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

   

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

 

  

  

  

  

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη σημερινή επέτειο

Το μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων πως «πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν. Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι  «ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους»

Το μήνυμα του πιλότου για την 25η Μαρτίου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συμμετείχε και η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον επικεφαλής πιλότο να στέλνει το δικό του μήνυμα.

Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, είπε από τον ουρανό: «Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές».

Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στεφάνι κατέθεσαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρίγκηπας Κάρολος και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το μήνυμα Μπάιντεν για την ημέρα

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, έστειλε προς τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν  επ' αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα - την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μίλησε ελληνικά ο Μακρόν

«Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», είπε ο γάλλος πρόεδρος στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Στο τέλος μάλιστα του μηνύματός του είπε ξανά στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».

«Η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο ένα φως για την Ευρώπη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στα ελληνικά και οι ευχές του Μισέλ

Ευχές στον ελληνικό λαό για την 25η Μαρτίου και την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έστειλε με μήνυμά του στα ελληνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821! Χρόνια πολλά, ΕλλάδαΘερμές ευχές σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες!».

Πηγή: iefimerida.gr / Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Mικρές εστίες φωτιάς στη Λεμεσό-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα-Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι Αρχές
Διασωληνωμένος 53χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο
Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Mαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα, τον γάζωσαν μπροστά στο παιδί του-«Ο μπαμπάς μου, ο μπαμπάς μου...»
Συνελήφθη 16χρονος για διαρρήξεις και κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί-Ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν 650 ευρώ
Δολοφονία ή άγνωστη η αιτία θανάτου του Θανάση; Ο λόγος στο Δικαστήριο, η ώρα της κρίσιμης απόφασης
Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει