Συμμορίες ανηλίκων μαθητών με μαχαίρια και σιδερογροθιές στην Αθήνα

Επικίνδυνα παιχνίδια δύναμης και επικυριαρχίας ανάμεσα σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας, αιματηρές συμπλοκές, βίαιες επιδρομές. Τις 132 έφτασαν οι υποθέσεις όλων των ειδών σωματικών βλαβών με 194 ανήλικους πρωταγωνιστές που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".

Πολλές από αυτές καταγράφηκαν στα πλαίσια ενός "ακήρυχτου πολέμου" ανάμεσα σε "σχολικές" συμμορίες που συνεχίζει να κάνει την εμφάνιση του σε περιοχές της Αττικής. Μαθητές ηλικίας 13-17 ετών, σε ομάδες των 10-30 ατόμων, υπεύθυνοι για κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές με φόντο την επίδειξη δύναμης.

Την τελευταία 5ετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί με 586 υποθέσεις από τις οποίες έχουν συλληφθεί 836 ανήλικοι, μόνο για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο σύνολο των υποκατηγοριών της, δηλαδή απλή, απρόκλητη, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα, συμπλοκή, από αμέλεια και απόπειρα. Το 2018 είχε καταγραφεί μία τέτοια… σωματική βλάβη, που είχε αφήσει πίσω της ένα νεκρό ανήλικο παιδί.

17 σπείρες ανηλίκων εξαρθρώθηκαν

Μια "κληρονομημένη" επικυριαρχία σε περιοχές διεκδικούν οι συμμορίες ανηλίκων, σύμφωνα με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, με τις επιθέσεις όπως λένε να είναι πάντοτε στοχευμένες, καθώς η κάθε ομάδα έχει λίστα με τα μέλη από τις "εχθρικές" παρέες γειτονικών περιοχών. Συνολικά 17 σπείρες ανηλίκων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020, υπεύθυνες για κάθε λογής αδικήματα, ανάμεσα τους και "ομάδες" ανηλίκων που κρύβονται πίσω από αιματηρές επιθέσεις και συμπλοκές.

Τα κλειστά λόγω lockdown, γυμνάσια και λύκεια, δεν φαίνεται να έχουν περιορίσει τις "μάχες" ανάμεσα στα "αντίπαλα στρατόπεδα", με τους μαθητές να εξορμούν σε κοντινές, "εχθρικές περιοχές" με στόχο να δείξουν το ποιος έχει το πάνω χέρι. Μια από αυτές τις επιδρομές, πραγματοποιήσαν ανήλικοι στην Αργυρούπολη το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας με μαχαίρι έναν 17χρονο.

"Λάφυρα νίκης" τα κινητά

"Τι με κοιτάς του είπαν, πιάστηκαν στα χέρια και του πήραν το κινητό". Με αυτά τα λόγια περιγράφει η μητέρα του 17χρονου, τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η επίθεση που δέχτηκε ο γιος της από ομάδα περίπου 30 νεαρών στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου στην Αργυρούπολη. Ο μαθητής που αντιστάθηκε κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, ένα εκ των οποίων λίγα μόλις χιλιοστά από την καρωτίδα του. Νωρίτερα είχαν ξυλοκοπήσει και έναν 16χρονο από τον οποίο είχαν επίσης αποσπάσει το κινητό του τηλέφωνο. Τα κινητά αποτελούν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές "λάφυρα", στη μάχη που δίνουν συμμορίες ανηλίκων για να αποκτήσουν "κυριαρχία" σε γειτονιές της Αθήνας. Έναν τέτοιο πόλεμο φαίνεται ότι έχουν κηρύξει σε μαθητές της Αργυρούπολης νεαροί από την Άνω Γλυφάδα, που πραγματοποίησαν επιδρομή και επίδειξη δύναμης στην περιοχή το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας τα δυο παιδιά. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 15χρονους και έναν 16χρονο, μέλη της ομάδας, που κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα με βίαιες επιθέσεις ανηλίκων της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες έφτασαν τις 229, μόνο για απλή σωματική βλάβη και όχι και των υπόλοιπων υποκατηγοριών του ίδιου αδικήματος. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί 69 υποθέσεις απλής σωματικής βλάβης με ανήλικους δράστες. Ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το 2016, τα αντίστοιχα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 33. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι συνήθως τα θύματα δέχονται επίθεση από πολλά άτομα, καθώς οι δράστες στους 69 αυτούς ξυλοδαρμούς ήταν συνολικά 99. Όσον αφορά τα ανήλικα θύματα τέτοιων συμβάντων, τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν τα 141.

Πηγή: TheToc

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Κ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος προς Ευρώπη αν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια