Θέμα χρόνου η τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10-11 π.μ..

Υπενθυμίζεται πως με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερα και αεροσκάφη. Μπορεί το σημείο να μην ευνοεί το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο η μείωση της έντασης των ανέμων στο σημείο ήταν καθοριστική στη μάχη με τις φλόγες. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κατάστασης είπε πως υπήρξε έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Ο υπουργός είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ' αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό που ήταν οφθαλμοφανέστατο από την πρώτη στιγμή -σύμφωνα με τον υπουργό- ήταν ο πολύ καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, είτε επίγειων, είτε εναέριων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά πλησίασε σε δύο χωριά, και -σημείωσε ο κ. Αποστόλου- οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν κυρίως για προληπτικούς λόγους. Στις ζημιές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μερικά στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, ένα κοπάδι περίπου 70 αιγοβοπράτων και δύο αγροτικά κτίσματα -στις παρυφές ενός χωριού- των οποίων κάηκε η σκεπή, ενώ υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι κοντά στα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, τα οποία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Συνολικά 500 άτομα απομακρύνθηκαν. Η μάχη ήταν σκληρή. Η φωτιά τη νύχτα διασπάστηκε και συνέχιζε να καίει σε πολύ δύσβατη περιοχή. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής, μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ όπως σημείωσε από τις φλόγες, δεν υπάρχει καμία ζημιά σε σπίτια, παρά μόνο δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα που έχουν καεί. 

Αγροικίες, στάνες και μελισσοκομικές εγκαταστάσεις έχουν καεί, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ειδικά από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και τα εναέρια μέσα. Ευτυχώς επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.

Οι δυνάμεις που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα,70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων