Στο φως νέα καταγγελία για τον πάτερ Αντώνιο-«Τα γνώριζε όλα, με χτυπούσαν»

Ακόμη μια ανατριχιαστική καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που βίωναν τα παιδιά, επί χρόνια, στην «Κιβωτό του Κόσμου». Οι σκληρές τιμωρίες, τα επεισόδια ξυλοδαρμού και οι βρισιές ήταν κομμάτι της ζοφερής πραγματικότητας των παιδιών, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστηρίξει ότι ο πατήρ Αντώνιος γνώριζε τα όσα φρικτά εκτυλίσσονταν.

Η 19χρονη Μαρία, η οποία κατάφερε να απομακρυνθεί από το «κολαστήριο», όπως λέει χαρακτηριστικά, περιγράφει σε ελλαδικό μέσο εφιαλτικές στιγμές, από την ηλικία των μόλις έξι ετών, σε μια από τις δομές του ιδρύματος.

«Η κατάσταση ήταν απελπιστική. Επί χρόνια έπρεπε να κάνω δουλειές μέσα στη δομή κι όταν αντιδρούσα από την κούραση, με τιμωρούσαν. Δεν μου έδιναν φαγητό, με κλείδωναν μέσα στο δωμάτιο για μέρες. Είχα να φάω δύο μέρες και δεν με άφηναν να βγω έξω με τα υπόλοιπα παιδιά. Έπρεπε να υπακούω στους κανόνες τους κι αυτό ήταν ψυχοφθόρο. Κάθε μέρα κλαίγαμε και αυτοί αδιαφορούσαν. Ήταν πολύ τρομακτικό για ένα μικρό παιδί» καταγγέλλει ειδικότερα η νεαρή γυναίκα.

 «Ο πατήρ Αντώνιος τα γνώριζε όλα. Κάποια από τα παιδιά είχαμε βρει το θάρρος και του είχαμε μιλήσει για τις σκληρές τιμωρίες και το ξύλο που είχαμε φάει. Οι άλλοι δύο κι εγώ ήμασταν κλειδωμένοι μέσα στο δωμάτιο κι αυτός μας αγνοούσε» προσθέτει η 19χρονη.

«Υπήρχαν στιγμές που με μείωναν συνέχεια, μου έλεγαν ότι είμαι ανίκανη σε ό,τι κάνω και αδιαφορούσαν για την κατάστασή μου. Έκανε δηλώσεις στις κάμερες ο πατέρας Αντώνιος λέγοντας ότι μας έχει σαν παιδιά του κι όταν έκλειναν τα φώτα βυθιζόμασταν στο σκοτάδι μας .Πού είναι τώρα να υπερασπιστεί τα παιδιά του που μας δηλώνει παραβατικούς για να καλύψει τα εγκλήματά του;», συμπληρώνει ενώ η πρεσβυτέρα έχει επιρρίψει της ευθύνες στα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεων συνέχεια-«Με απειλούσαν ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου»

Φταίνε τα... παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, υποστηρίζει η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου

Η πρεσβυτέρα Σταματία απαντώντας στα όσα τους καταλογίζονται επιρρίπτει τις ευθύνες σε κύκλους συμφερόντων, που έκαναν τις καταγγελίες, επειδή όπως ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, όλα όσα ακούγονται είναι υποκινούμενα από παιδιά που δεν τους επιτράπηκε η παραβατική συμπεριφορά στην «Κιβωτό».

Συγκεκριμένα η πρεσβυτέρα ανέφερε: «Ήθελα να σας πω κι εγώ κάτι, θα ήθελα σαν πρόεδρος της Κιβωτού να εκφράσω την αγανάκτηση και τη λύπη του συμβουλίου μας. Αυτό το θέμα πήρε τόσο φοβερές διαστάσεις, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε κάτι. Την καταγγελία τη μάθαμε χθες το μεσημέρι από τα κανάλια. Φυσικά και υπάρχουν συμφέροντα. Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά που πήγαν και έκαναν τις καταγγελίες, πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάπου. Μπορεί όντως κάποια παιδιά να έχουν πει αρνητικά πράγματα για την Κιβωτό, τα οποία είναι σίγουρα ψέματα και κανένας δεν μπορεί να τα αποδεχθεί. Όλος αυτός ο διασυρμός στην Κιβωτό, είναι απαράδεκτος. Είμαστε δύο άνθρωποι που δώσαμε τη ζωή μας, δουλεύουμε 25 χρόνια με παιδιά και κανείς δεν βρέθηκε να πει κάτι για εμάς. Οι δομές μας έχουν υποστεί ελέγχους από παντού. Είμαι αγανακτισμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξηλώνεται η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου-Ανακοινώνονται οι αποφάσεις

Αύριο οι πρώτες καταθέσεις

Σημειώνεται πως, νέοι μάρτυρες που θα δώσουν στοιχεία για την υπόθεση του ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου θα παρελάσουν από την Εισαγγελία Ανήλικων η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση καταγγελιών για τη δομή προστασίας παιδιών που καταγγέλλεται για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων της. Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη - Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.

Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων. Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν -παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις δύο Εισαγγελείς να ισχυροποιήσουν δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά, αρκετά στοιχεία.

Σύμφωνα με ελλαδικά μέσα ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.

Στην δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη