Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν-«H Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, οι ηγέτες κατάλαβαν»

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από την Πράγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο δήλωσε πως η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της έκτακτης Συνόδου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους ηγέτες της ΕΕ όσα είπα στον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες της ΕΕ να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε.

Σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις να προσέλθει σε διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρώντας άμεσα στη νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ανέβασε για μία ακόμη φορά τους τόνους διατυπώνοντας κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών στην Πράγα.

Ο κ. Ερντογάν πήρε το λόγο κατά το δείπνο και στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε από την πλευρά του αμέσως το λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, καθώς και ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την ομιλία του, ότι η πολιτική της χώρας μας «βασίζεται πάνω στο ψέμα», ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Επανέλαβε εξάλλου τις απειλές λέγοντας μάλιστα ότι «όποια χώρα μάς ενοχλεί και μας επιτίθεται η απάντησή μας είναι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Στον απόηχο και της νέας προκλητικής παρέμβασης του Τούρκου προέδρου σε βάρος της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τους Ευρωπαίους εταίρους για όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική χώρα.

Ηδη από χθες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζευγάρι Ελλήνων στην Αλβανία βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του-Δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης
Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου
Νονός κατηγορείται ότι βίαζε το βαφτιστήρι του επί τρία χρόνια -Ακόμη δύο καταγγελίες εις βάρος του
Τη δημιουργία σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στην Κρήτη ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ
Οι παράγοντες που έλαβε υπόψη του το δικαστικό Συμβούλιο για την αποφυλάκισή του Μιχαλολιάκου
Δεκαοκτάχρονος στην Κρήτη κατήγγειλε τον νονό του για ασελγείς πράξεις σε βάρος του όταν ήταν ανήλικος
Μητέρα, γιαγιά και εγγόνια παρασύρθηκαν από όχημα στην Ελλάδα-Σε κρίσιμη κατάσταση πεντάχρονος
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Συνελήφθη άλλος ένας για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη
Αυτοί είναι οι οκτώ της εγκληματικής οργάνωσης για συμβόλαια θανάτου της Greek Mafia