Χ. Λοϊζίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας τα δημόσια νοσηλευτήρια εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν ότι δεν θα καταφέρουν να αφομοιωθούν στο σύστημα και να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Αν και μεγάλα θέματα, αλλά και σημαντικές εκκρεμότητες, όπως η αυτονόμηση παραμένουν, έγιναν σημαντικά βήματα από τον ΟΚΥπΥ, που μέχρι στιγμής, κατάφερε να ανταπεξέλθει στη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας.  

«Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πιο δύσκολα και αποτελούν την ραχοκοκαλιά  του ΓΕΣΥ», αναφέρει σε συνέντευξη του στον REPORTER o Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του οργανισμού να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και αναβαθμίσεις για να γίνει «η πρώτη επιλογή για όλους τους ασθενείς στην Κύπρο».

Ο κ. Λοϊζίδης, αναφέρθηκε στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ, στη φυγή γιατρών και στις λίστες αναμονής. Απέρριψε δε κατηγορηματικά πως τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Αυτούσια η συνέντευξη του Χρίστη Λοιζίδη

Τι έχει αλλάξει με την είσοδο των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ στο ΓεΣΥ τον Σεπτέμβρη του 2020;

Η ενδονοσοκομειακή  φροντίδα υγείας για τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2020, σε μία περίοδο που οι διευθύνσεις μας και τα νοσηλευτήρια μας, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το βάρος της περίθαλψης των ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλείας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μιλούσαμε διαφορετικά για το τι έχει αλλάξει με την ένταξη μας στο ΓΕΣΥ.

Το περιβάλλον του τομέα υγείας στην Κύπρο άλλαξε σημαντικά λόγω ΓΕΣΥ και ο ΟΚΥπΥ πλέον βρίσκεται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου ο ασθενής έχει την επιλογή να διαλέξει τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

Συνεπώς οι δικαιούχοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από εμάς και Οργανισμός εργάζεται στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, για να εξυπηρετούμε καλύτερα τους ασθενείς μας. Το νέο περιβάλλον επίσης απαιτεί διαφορετική νοοτροπία και τρόπο λειτουργίας σε όλα επίπεδα, κάτι που λαμβάνουμε υπόψη σε όλες τις αλλαγές που τροχοδρομούμε.   

Έχουν μειωθεί τα χειρουργεία και άλλες δραστηριότητες λόγω της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ; Έχουν εκλείψει εντελώς οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια και αν όχι σε ποιους τομείς ακόμη υπάρχουν;

Με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, παρατηρήθηκε μείωση στα χειρουργεία στον Οργανισμό μας που πιστεύουμε ότι οφείλεται μερικώς και στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά με την πάροδο του χρόνου παρατηρήσαμε επιστροφή των ασθενών που είχαν φύγει.

Δυστυχώς όμως, εκεί μας βρήκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πάλι χάσαμε ασθενείς. Τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο μετά το τρίτο κύμα και προσβλέπουμε στην ανάκτηση των ασθενών που έφυγαν αλλά και σε αύξηση νοσηλειών τους. Οι λίστες αναμονής υπάρχουν σε συγκεκριμένες κλινικές όπως η καρδιολογική, νευροχειρουργική η ορθοπεδική κλπ.  

Τα δημόσια νοσηλευτήρια εδώ και 15 μήνες σήκωσαν και σηκώνουν το πιο μεγάλο βάρος της πανδημίας. Το γεγονός ότι έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και έγιναν με γρήγορες διαδικασίες οι παραπομπές ασθενών, έχει βοηθήσει στη διαχείριση;

Στην πραγματικότητα οι διευθύνσεις μας και τα νοσηλευτήρια μας ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το βάρος της περίθαλψης του ασθενών με κορωνοϊό, που έχρηζαν νοσηλείας κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας. Από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είχαμε σημαντική βοήθεια στους ασθενείς που έχριζαν νοσηλείας σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Για τους υπόλοιπους ασθενείς η βοήθεια που είχαμε ήταν απογοητευτική, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δέχτηκε να περιθάλψει πολύ λίγα περιστατικά ασθενών από τον Οργανισμό μας.

Ποιο είναι το μέλλον των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ στο ΓεΣΥ; Υπήρξαν εκτιμήσεις από το Γενικό Ελεγκτή, ότι δεν θα είναι βιώσιμα τα επόμενα χρόνια και ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί ιδιωτικοποίησή τους.

Διαφωνούμε με την άποψη ότι τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Στον Οργανισμό έχουμε εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω του οποίου θα εφαρμοστούν πολλές αλλαγές σε όλο το φάσμα του Οργανισμού. Οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν το Οργανισμό πιο ισχυρό για να μπορεί να ανταγωνιστεί ισάξια στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ αλλά και να παραμείνει ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της Κύπρου.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΚΥπΥ ανέλαβε το βάρος της πανδημίας, κάτι το οποίο δημιούργησε προβλήματα και πολλούς περιορισμούς στην λειτουργία των νοσηλευτηρίων, που αφορούσαν τα μη Covid περιστατικά. Για την περίοδο της πανδημίας ο Οργανισμός σχεδιάζει να ζητήσει επέκταση της στήριξης από το κράτος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.        

Με την έναρξη του ΓεΣΥ, παρατηρήθηκε φυγή αρκετών γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή θέματα στελέχωσης;

Πράγματι αρκετοί γιατροί, ειδικά κατά την 1η φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ αποφάσισαν να αποχωρήσουν για να ιδιωτεύσουν. Ο Οργανισμός όμως κατάφερε να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες προσλαμβάνοντας νέους γιατρούς (συνολικά 191 γιατρούς). Θέματα στελέχωσης δεν υπάρχουν, πάρα μόνο σε συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες είναι δυσεύρετες.

Πιστεύετε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αντέξει στο χρόνο;

Ναι σίγουρα το πιστεύω. Το  ΓΕΣΥ ήρθε για να μείνει.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Ο Οργανισμός, οι διευθύνσεις και τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πιο δύσκολα και αποτελούν την ραχοκοκαλιά  του ΓΕΣΥ. Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με το εξαίρετο προσωπικό μας, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές και αναβαθμίσεις για να γίνει ο ΟΚΥπΥ η πρώτη επιλογή για όλους τους ασθενείς στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου