Το ΓεΣΥ σε αριθμούς-Μια σύντομη ιστορία με μεγάλη προσφορά και μέλλον

Το καταδικασμένο κατά κάποιους Γενικό Σύστημα Υγείας, μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που αρχικά έβαζαν προσκόμματα και στη συνέχεια προέβλεπαν κατάρρευσή του.

Η μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, το ΓεΣΥ που έκανε αρχή με 358 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες, 105 Προσωπικούς Ιατρούς παιδιών, μόλις 53 Ειδικούς Ιατρούς, 220 φαρμακεία και 29 διαγνωστικά εργαστήρια, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, αλλά γιγαντώθηκε.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και της μέχρι τώρα μεγάλης προσφοράς του, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία του. Στα δύο χρόνια της λειτουργίας του, 892.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 836.000 επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 660.000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς, 408.000 έλαβαν διαγνωστικές εξετάσεις, 655.000 έλαβαν φάρμακα, 578.000 υποβλήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις και 77.000 έτυχαν νοσοκομειακής φροντίδας.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φάσης, συνολικά 54 νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και του ιδιωτικού τομέα, 2.585 γιατροί, 554 φαρμακεία, 149 διαγνωστικά εργαστήρια, 615 οδοντίατροι, 59 νοσηλευτές και μαίες και άλλοι 1,077 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣυ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

Συγκεκριμένα στο σύστημα συμμετέχουν πέραν του 70% των ενεργών γιατρών, πέραν του 99% των φαρμακείων, το 88% των κλινών και το 100% των εργαστηρίων στη Κύπρο.

Στη σύντομη ιστορία του, το Γενικό Σύστημα Υγείας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, αφού ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτως της οικονομικής του δυνατότητας, έχει πρόσβαση στο σύστημα και ισόβια ιατρική ασφαλιστική κάλυψη, με δικαίωμα επιλογής.

Τερματίστηκε ακόμη το μονοπωλιακό πλαίσιο, στο οποίο λειτουργούσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια και δημιουργήθηκε νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου ο ασθενής με την επιλογή του καθορίζει, πού θα διοχετευτούν τα λεφτά του ταμείου.

Η λειτουργία του συστήματος, όπως ήταν φυσικό έφερε στο φως αδυναμίες και προβλήματα όπως οι καταχρήσεις. Προβλήματα ωστόσο που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επισκιάσουν τη σημαντικότητα της μεταρρύθμισης, που αποτελεί νίκη των πολιτών και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας