ΒΙΝΤΕΟ: Υπόκλιση στο μεγαλείο οκτώ ψυχών που στέλνουν τα πιο ηχηρά μαθήματα ζωής

O Ιάσονας, o Γιάννης, o Γιώργος, o Παναγιώτης, η Ζωή, η Αντωνία, η Ιουστίνη και ο Βασίλης... Οκτώ ψυχές που δεν ζητάνε τίποτα περισσότερο στη ζωή τους, παρά μόνο αγάπη, κατανόηση και σεβασμό στα δικαιώματά τους... Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζουν κάποιας μορφής αναπηρίας ή όχι, είναι ξεχωριστά και μοναδικά άτομα, με ενδιαφέροντα, ταλέντα και ικανότητες... Ικανότητες ξεχωριστές, τις οποίες εξασκούν πίσω από την πόρτα του Κέντρου Ενηλίκων ΑμΕΑ «Ιασόνειο– Χρώματα Ζωής»...

Ήταν εκείνες οι φωνές, οι κραυγές, τα βλέμματα, τα χαμόγελα, το πιάνο αλλά και η κουδουνίστρα της Ιουστίνης, που μας έκαναν να μπούμε στον δικό τους κόσμο... Ήταν λες και γνωριζόμασταν χρόνια και ήταν έτοιμα να μας αγκαλιάσουν και να μας δείξουν αυτά που μπορούν να κάνουν... Να τραγουδήσουν, να παίξουν, να χορέψουν και να μας σκουντήσουν για να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να μπούμε και εμείς στον δικό τους ρυθμό... 

Μπορεί να μην καταφέρνεις να αναπτύξεις συζήτηση μαζί τους, αλλά λίγες λέξεις, ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά, είναι αρκετά για να αντιληφθείς το μεγαλείο της ψυχής αυτών των ατόμων... Ατόμων, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας και ζητάνε το αυτονόητο που για τους πλείστους δεν υπάρχει καν νόημα. Μα γι' αυτά έχει τεράστια σημασία... Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, από μια φυσιολογική ζωή... 

Το Κέντρο Ενηλίκων ΑμΕΑ  «Ιασόνειο-Χρώματα Ζωής» υποδέχθηκε τον REPORTER και μοιράστηκε μαζί μας τον τρόπο λειτουργίας του, με τα οκτώ παιδιά που το απαρτίζουν να μας ταξιδεύουν στον δικό τους μαγικό κόσμο...

Δείτε το βίντεο:

Η κατευθυντήρια φιλοσοφία των Κέντρων Ενηλίκων ΑμΕΑ, γενικά, είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία να ανακαλύψουν τη δική τους ταυτότητα και τις δικές τους ικανότητες, εξασφαλίζοντάς έτσι την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινωνική τους ένταξη.

Με βάση λοιπόν τις αρχές της λιγότερης διαφοράς, της ομαλοποίησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, το Κέντρο Ενηλίκων ΑμΕΑ «Ιασόνειο– Χρώματα Ζωής» παρέχει τις αναγκαίες ειδικές υπηρεσίες που χρειάζονται τα ΑμΕΑ που φιλοξενούνται και διευκολύνει την επικοινωνία και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εξυπηρετουμένων σε δραστηριότητες που μπορούν να απολαμβάνουν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους.

Το ειδικό κέντρο που βρίσκεται στη Λάρνακα, εξυπηρετεί άτομα άνω των 21 ετών με Ειδικές Αναπηρίες (ΑμΕΑ) τα οποία, ως αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού νοητικού προβλήματος, αδυνατούν, σε μόνιμη ή σε μακροχρόνια βάση, να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και αποτελεσματικά χωρίς στήριξη, φροντίδα και χρήση εξειδικευμένων μέσων, πέρα από αυτά που χρειάζεται η πλειοψηφία των συνομήλικών τους. Τα ΑμΕΑ που φιλοξενούνται δυνατόν να παρουσιάζουν και προβλήματα σωματικού, αισθητηριακού ή συναισθηματικού τύπου. Δηλαδή, πέρα από τη σοβαρή νοητική αναπηρία, μπορεί να παρουσιάζουν μία ή και περισσότερες μειονεξίες, που περιορίζουν ή και αποκλείουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους.

Γενικός στόχος του προγράμματος του Κέντρου είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας του ΑμΕΑ, με τρόπο που θα βοηθείται να λειτουργήσει όσο το δυνατό πιο αυτόνομα στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία ζει. Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες του Κέντρου δίνουν βαρύτητα στις υπηρεσίες φροντίδας ή θεραπείας, ανάλογα με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζει το ΑμΕΑ.

Το ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργίας του Κέντρου περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών, σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου εβδομαδιαίου προγράμματος και πάντα σύμφωνα με τις  ικανότητες συμμετοχής του κάθε ΑμΕΑ ξεχωριστά. Νοείται ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ευέλικτο, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν οι εξυπηρετούμενοι.  

Επίσης, οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος του Κέντρου στηρίζονται, σε αυστηρά δομημένα θεραπευτικά προγράμματα, στη μικρή αναλογία θεραπευτών-ΑμΕΑ και στην εφαρμογή, ανάλογα με: τις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα, τις ιδιαιτερότητες και τις αναπηρίες του κάθε ΑμΕΑ.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία