«Το κλίμα ήταν εκρηκτικό… Μας έριχναν πέτρες, ύψωσαν σημαίες του ψευδοκράτους»

Δεκαεπτά χρόνια πριν, η Ανόρθωση Αμμοχώστου «εξόντωσε» την τουρκική Τραμπζονσπόρ στα προκριματικά του Champions League. Μια ιστορική στιγμή τόσο για τη Μεγάλη Κυρία όσο και για το κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα. Οι πρωταγωνιστές της Τραπεζούντας μιλούν στην κάμερα του REPORTER και θυμούνται τις στιγμές, που συγκίνησαν το παγκύπριο.   

Η ΑΕΚ Λάρνακας κληρώνεται στον δεύτερο όμιλο του Europa League μαζί με την τουρκική ομάδα Φενερμπαχτζέ της Κωνσταντινούπολης, την οποία και πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μια κυπριακή ομάδα στη Βασιλεύουσα, την πόλη της ορθοδοξίας, της Αγιάς Σοφιάς, της Υπερμάχου Στρατηγού και του μαρμαρωμένου βασιλιά.

Όλα αυτά ξυπνούν μνήμες από το καλοκαίρι του 2005 και την αναμέτρηση της Ανόρθωσης Αμμοχώστου με την Τραμπζονσπόρ στα προκριματικά του Champions League. Η πρώτη φορά που μια  κυπριακή ομάδα θα πήγαινε στην Τουρκία . Τότε που τα παλικάρια του Τιμούρ Κετσπάγια έγραψαν ιστορία

Μετά τη νίκη στο ΓΣΠ στις 26 Ιουλίου του 2005,  ο αποκλεισμός της Τραπεζούντας δεν έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι στους Τούρκους παίκτες, η Κύπρος συμπεριφέρθηκε άψογα , οι παίκτες και οι περίπου 100 φίλαθλοι της Ανόρθωσης που ταξίδεψαν στην Τραπεζούντα θα έρχονταν αντιμέτωποι με ένα άκρως εχθρικό κλίμα..άμα τη αφίξει.

3 Αυγούστου 2005. Η μέρα του αγώνα φτάνει και το κλίμα είναι έκρυθμο.Στις καθυστερήσεις, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Τραπεζούντας,  αποτέλεσμα όμως που Έδινε την πρόκριση στην Ανόρθωση. Ένα γκολ που τελικά αποδείχθηκε offside, δεν μπόρεσε να το ανατρέψει.  Πολλοί επικαλέστηκαν την Παναγιά.

Και γράφτηκε ιστορία, για το έπος της Τραπεζούντας. Η αποστολή επέστρεψε στο νησί θριαμβευτικά. Ολόκληρη η Κύπρος ενωμένη σαν μια γροθιά. Χιλιάδες φίλαθλοι απ’ όλες τις ομάδες έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να υποδεχτούν την Μεγάλη Κυρία και να τη συγχαρούν για όσα σπουδαία κατάφερε. Το συναίσθημα ένα. Περηφάνια.

Επιστρέφοντας στο σήμερα οι πρωταγωνιστές της Τραπεζούντας εύχονται στην ΑΕΚ για τα επικείμενα παιγνίδια με τη Φενέρ, στις 6 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στις 13 Οκτωβρίου στο ΑΕΚ Αρένα.

Δείτε όσα δηλώνουν στην κάμερα του REPORTER, Τιμούρ Κετσπάγια, Γιαννάκης Μάτσης, Παναγιώτης Τρισόκκας και Δόξα Κωμοδρόμου:

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία