Όταν ο Μαχλάς πήγαινε στον Άγιαξ, στην πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή

Πολύ πριν τον Κώστα Μήτρογλου, τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και τον Κώστα Μανωλά, ο Νίκος Μαχλάς έπειθε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως ο Άγιαξ, να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για να τον αποκτήσουν. Ο Κρητικός επιθετικός το 1999 αξιοποίησε στο έπακρο τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη Φίτεσε για να γίνει ο πιο ακριβός Έλληνας ποδοσφαιριστής!

Συγκεκριμένα, τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία του ο «Αίαντας» ήταν ποσό… άπιαστο για ποδοσφαιριστή από την χώρας μας εκείνη την εποχή. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως αποτέλεσε και την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ολλανδικού συλλόγου!

Το «χρυσό παπούτσι» της Φίτεσε

Αφού ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον ΟΦΗ, όπου έδειξε από πολύ νωρίς την… συνήθεια του να «πληγώνει» τα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που του χάρισε και θέση βασικού με την Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ του 1994, ο Νίκος Μαχλάς έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα της καριέρας του, το 1996, όταν μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Φίτεσε. Τα 17 γκολ του σε 33 εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν πέρασαν απαρατήρητα, ήταν όμως μόνο η αρχή μιας σπουδαίας πορείας.

Η πρώτη του σεζόν στο εξωτερικό δεν «ξεχώρισε», στην δεύτερη όμως έδειξε την πραγματική εκτελεστική του δεινότητα, κάνοντας όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Τα 34 γκολ σε 32 εμφανίσεις με την ομάδα, αριθμοί που… ζαλίζουν ακόμα και τους σπουδαιότερους επιθετικούς, έκαναν το όνομα του γνωστό σε όλη την ήπειρο, ενώ του χάρισαν και το «χρυσό παπούτσι» για την σεζόν 1997-98. Βάζοντας το όνομά του δίπλα σε αυτά θρύλων, όπως του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι, ο Νίκος Μαχλάς είναι και ο μοναδικός Έλληνας μέχρι σήμερα που έχει κερδίσει το εν λόγω βραβείο.

Κάνοντας τους οπαδούς της Φίτεσε να χορεύουν … συρτάκι στις εξέδρες και να τον εξυμνούν, έμεινε ακόμα μια σεζόν στο Άρνεμ, πριν μετακομίσει στον Άγιαξ, σε μια από τις πιο σπουδαίες μεταγραφές Έλληνα ποδοσφαιριστή αλλά και την πιο ακριβή της εποχής!

Ένας Έλληνας στο Άμστερνταμ και η… παρέα με Ιμπραΐμοβιτς

Τα 67 γκολ σε 102 συμμετοχές με την Φίτεσε ανάγκασαν τον Άγιαξ να ξοδέψει 8,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 1999. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ο Νίκος Μαχλάς είχε καθιερώσει το όνομά του ως ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη και το εξαργύρωνε με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν αποτέλεσε μόνο την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή, αλλά και την πιο δαπανηρή στην ιστορία του Άγιαξ! Στο Άμστερνταμ συνέχισε να έχει… εξαιρετική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και ήταν βασικός για το μεγαλύτερο διάστημα των τριών χρόνων που έμεινε στην ομάδα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Άγιαξ «ποδοσφαιρικό σχολείο», σε συνέντευξη που έχει δώσει στο BN Sports, ενώ τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον σύλλογο: ««Ο Άγιαξ για μένα είναι ένα ποδοσφαιρικό σχολείο. Σχολείο που έχει βγάλει έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές και προπονητές όλων των εποχών, τον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος άλλαξε όλο το ποδόσφαιρο. Ένα σωματείο που παράγει συνέχεια ποδοσφαιριστές και τρέφει με αυτούς ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο. Ένας τεράστιος σύλλογος με φοβερές διακρίσεις. Είναι μεγάλη μου τιμή που έπαιξα σε αυτή την σπουδαία ομάδα! 

Προς το τέλος της θητείας του στην Ολλανδία, αναγκάστηκε να περιορίσει τον αγωνιστικό του χρόνο για να τον μοιραστεί με ένα ανερχόμενο ταλέντο της εποχής που άκουγε στο όνομα… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μαχλά, οι δυο τους διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις, όπως φυσικά και με αρκετά άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής: «(Αγαπημένος συμπαίκτης ήταν ο) Ζλάταν. Με τον Ζλάταν ήμασταν φίλοι και αγωνιστικά δεν υπήρχε! Φάνηκε άλλωστε και στην πορεία... Από εκεί και πέρα ο Κρίστιαν Κιβού, ο αμυντικός, κάναμε καλή παρέα. Είχα πολύ καλές σχέσεις και με άλλους σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Τότε ήταν o διεθνής Νορβηγός Μπεργκντόλμο, ο Μπράιαν Λάουντρουπ, ένας εκπληκτικός χαρακτήρας και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Η φουρνιά τότε ήταν πραγματικά φοβερή. Από κοντά και οι Ολλανδοί Φαν Ντερ Φαρτ, Φαν Ντερ Μέιντε και Σνάιντερ αλλά και ο Αιγύπτιος Μίντο. Πολύ καλός μου φίλος ο Βελάντζε, νυν προπονητής της Χαλ. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης που έκαναν μεγάλη καριέρα».

Μετά από τρεις γεμάτες σεζόν, κατά την διάρκεια των οποίων κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο, η πορεία του Νίκου Μαχλά με τον Άγιαξ έφτασε στο τέλος της. Ακολούθησε ένας σύντομος δανεισμός στην Σεβίλλη, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα με την φανέλα του Ηρακλή. Αφού πέρασε για δεύτερη φορά από τον ΟΦΗ, έκλεισε την «πλούσια» καριέρα του στην ΑΠΟΕΛ.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς που έχουν περάσει από τα γήπεδα. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από την χώρα μας που έχει κατακτήσει το «χρυσό παπούτσι». Ο Νίκος Μαχλάς, σαν σήμερα το 1999, γινόταν ποδοσφαιριστής του Άγιαξ στην ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα παίκτη μέχρι τότε και καθιέρωνε το όνομά του στην «ελίτ» των επιθετικών του αθλήματος.

Πηγή: sport-fm.gr