Μια Κύπρια πρωταθλήτρια Τοξοβολίας και κάτοχος του εθνικού ρεκόρ στο ΗΒ

Πρωταθλήτρια της Αγγλίας για το έτος 2021 ανακηρύχθηκε η Κύπρια Μαίρη Λουκά ενώ τη περίοδο 2021/2022, πέτυχε ακόμη 4 επαρχιακά και ένα εθνικό ρεκόρ. Μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, κατέχει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας και είναι κάτοχος του εθνικού ρεκόρ τοξοβολίας. 

Βρίσκεται στην κατηγορία Master Bowman δηλαδή στο 4% των καλύτερων τοξοβόλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος της, σημείωσε, είναι να κατατακτεί Grand Master Bowman, δηλαδή μέσα στο 1,5% των καλύτερων τοξοβόλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μαίρη Λούκα ανέφερε πως ξεκίνησε την τοξοβολία το 2012 στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου φοιτούσε, αφού ήθελε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό άθλημα από εκείνα που διδάσκονταν στο σχολείο. Αρχικά παραδέχτηκε ήταν αρκετά δύσκολο αλλά με την καθοδήγηση του προπονητή της κατάφερε να πάρει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Novice Barebow στον Βρετανικό διαγωνισμό πανεπιστημίων και κολλεγίων (BUCS).

Την ίδια χρονιά κατάφερε επίσης να πάρει first class κατάταξη στην Αγγλία. Συνέχισε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και να παίρνει μετάλλια σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ακολούθως, όπως είπε, το 2014 αποφάσισε να σταματήσει για να αφοσιωθεί στις σπουδές της και όταν αποφοίτησε, ξανάρχισε την τοξοβολία στον τοπικό της όμιλο. Εκεί, συνέχισε να αγωνίζεται στην περιφέρειά της όπου μετά απο επιτυχίες της, κατάφερε να κατατακτεί σαν Bowman την ίδια χρονιά, δίνοντας της την δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε εθνικούς αγώνες. 

Ακολούθησαν αρκετές συμμετοχές και μετάλλια σε διάφορους αγώνες που διοργανώνει η Ομοσπονδία σε διαφορετικές πόλεις. Οι μεγάλες νίκες , ωστόσο της  Μαίρης άρχισαν το 2018 όταν πέτυχε 2 περιφερειακά ρεκόρ και κατάκτηκε σαν Master Bowman μέσα στους καλύτερους 4% τοξοβόλους του Ηνωμένου Βασιλείου παίρνοντας την  δωδέκατη θέση στην γενική σειρά κατάταξης του Ηνωμένου Βασιλείου για την υπαίθρια τοξοβολία.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, το 2019 έλαβε μέρος στο Βρετανικό πρωτάθλημα εσωτερικής τοξοβολίας, αυτή την φορά με διαφορετικό είδος τόξου, στην κατηγορία Longbow στο οποίο κατάφερε να πάρει την έβδομη θέση. Την ίδια χρονιά, στην κατηγορία Barebow, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό UK Masters όπου πήρε χρυσό στην ομαδική τοξοβολία και αργυρό στην ατομική. Το 2021 όταν τα αθλήματα επανήρχισαν  μετά απο τα lockdown και την υποχρεωτική αποχή από τις προπονήσεις, ο πρώτος της εθνικός διαγωνισμός ήταν και πάλι το UK Masters όπου εξασφάλισε ακόμη ένα αργυρό.

Ο επόμενος εθνικός διαγωνισμός ήταν ο British Indoor Championships, σύμφωνα με τον οποίο, αθλητές απ' όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδεύουν στην έδρα της Βρετανικής Ομοσπονδίας τοξοβολίας για να διαγωνιστούν. Ο διαγωνισμός δεν είναι ατομικός αλλά είναι μεταξύ των χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε ζητήθηκε από τη Μαίρη να αντιπροσωπεύσει την Αγγλική Ομοσπονδία που ήδη ήταν απο μόνη της μια τεράστια αναγνώριση. Στον διαγωνισμό αυτό, η Μαίρη θριάμβευσε και πήρε το χρυσό στην ατομική τοξοβολία παίρνοντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Την σεζόν 2021/2022, πέτυχε ακόμη 4 επαρχιακά και ένα εθνικό ρεκόρ.

Λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων, η Μαίρη προπονείται μια φορά την εβδομάδα χωρίς προπονητή, στον τοπικό της όμιλο. Λαμβάνει μέρος σε περίπου 15-20 αγώνες τον χρόνο και έχει πάνω από 70 μετάλλια, τα περισσότερα χρυσά ενώ της έχει απονεμηθεί τιμητικά για την μέχρι τώρα πορεία της το Blue Rose Award.