Μίλησε η καρδιά του πρωταθλητή, back-to-back κούπα για την Εφές

Το σήκωσε ξανά! Με απρόσμενο πρωταγωνιστή τον Πλάις, η Εφές έκανε το back-to-back και κατέκτησε την Ευρωλίγκα για 2η σερί σεζόν, αφού επικράτησε 58-57 της Ρεάλ Μαδρίτης σε έναν συγκλονιστικό τελικό!

Ο Γερμανός σέντερ πέτυχε 23 πόντους (21 εξ αυτών στο δεύτερο ημίχρονο) και κατέβασε 7 ριμπάουντ, με τον Μίτσιτς να έχει 23 πόντους και τον Λάρκιν να προσθέτει 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Αυτοκτόνησε η «βασίλισσα», που ήταν μπροστά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ενώ στο φινάλε η ομάδα του Λάσο δεν έκανε φάουλ στους Τούρκους, που απλά εξάντλησαν τον χρόνο.

Ο Ταβάρες (14 πόντοι, 11 ριμπάουντ) ξεχώρισε για τους Μαδριλένους, οι οποίοι πλήρωσαν την αστοχία τους έξω από τα 6,75μ. (6/33 τρίποντα).

Το ματς

Οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ νευρικά στον τελικό και ήταν απελπιστικά άστοχες στις πρώτες επιθέσεις τους, εξ ου και το χαμηλό σκορ στο πρώτο πεντάλεπτο (6-6), με το σχέδιο του Λάσο για την αναχαίτιση των δύο δαιμόνιων γκαρντ της Εφές να αποδίδει καρπούς. Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Ταβάρες για τη Ρεάλ, με τον θηριώδη σέντερ να κυριαρχεί κάτω από τη ρακέτα: κατέβασε σωρηδόν τα επιθετικά ριμπάουντ και πέτυχε 6 πόντους δίνοντας ανάσα στην ομάδα του.

Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +7 (15-8) για τη «βασίλισσα», που έμοιαζε πολύ πιο συγκεντρωμένη. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι αντέδρασαν και με τον Λάρκιν να πετυχαίνει 6 σερί πόντους, μείωσαν σε απόσταση βολής στο φινάλε της πρώτης περιόδου (15-14).

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στην εκκίνηση του δεύτερου δεκαλέπτου (22-22 στο 13’), ωστόσο οι Μαδριλένοι βρήκαν έξτρα λύσεις στους Κοζέρ και Ράντολφ, που ήρθαν από τον πάγκο και «έχτισαν» σερί 7-0 για την ομάδα τους (29-22 στο 17’).

Στην αντίπερα όχθη, ο Αταμάν τα περίμενε όλα από τους Λάρκιν και Μίτσιτς, που επιδίδονταν σε ατομικές ενέργειες και παιχνίδι «ένας εναντίον ενός». Οι δύο γκαρντ της Εφές κράτησαν όρθια την ομάδα τους (23 από τους 29 συνολικά πόντους), αλλά η Ρεάλ πήγε στα αποδυτήρια έχοντας +5 (34-29).

Οι παίκτες του Λάσο μπήκαν πιο δυναμικά στην τρίτη περίοδο και ξέφυγαν κάπως (37-29 στο 22’). Με τρίποντο του Χάνγκα, η «βασίλισσα» ξέφυγε με +9 (40-31 στο 24’), όμως σε εκείνο το σημείο βραχυκύκλωσε επιθετικά κι… έσπασε τα καλάθια με διαδοχικές άστοχες προσπάθειες, κυρίως έξω από τα 6,75μ.

Για περίπου 4 λεπτά, οι Μαδριλένοι έμειναν άποντοι, με συνέπεια να πλησιάσουν σε απόσταση βολής οι Τούρκοι (40-38), με τον Πλάις να μπαίνει στην εξίσωση. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τη Ρεάλ να έχει μικρό προβάδισμα (42-40).

Όπως αναμενόταν, το τέταρτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε θρίλερ, με την Εφές να έχει μικρό προβάδισμα και την ομάδα του Λάσο να βρίσκει… στόχο μόνο από τη γραμμή των βολών (47-47 στο 34’). Με τρίποντο του Γιουλ, η «βασίλισσα» πέρασε μπροστά (50-49), ωστόσο ο απίθανος Πλάις πήρε από το χεράκι την ομάδα του και την κράτησε όρθια στα δύσκολα (50-53 στο 37’).

Ντεκ και Μίτσιτς ευστόχησαν έξω από τα 6,75μ., με τους Τούρκους να παραμένουν στο +3 (53-56 στο 39’). Κοζέρ και Ταβάρες είχαν 1/2 από τη γραμμή των βολών έκαστος (55-56) και ο Πλάις ευστόχησε για το 55-58 (49’). Με ένα μεγάλο καλάθι του Γιουλ, η Ρεάλ μείωσε εκ νέου (57-58 στα 45’’).

Από ‘κει και πέρα, δεν άλλαξε κάτι, αφού η ομάδα του Λάσο δεν έκανε φάουλ, με την Εφές να έχει τα 14 από τα 17 δευτερόλεπτα δικά της: ο Λάρκιν αστόχησε στο τρίποντο, ωστόσο οι Ισπανοί δεν είχαν χρόνο για να εκτελέσουν. Κάπως έτσι η ομάδα του Αταμάν έφτασε στο ροζ φύλλο (57-58) κι έκανε το back-to-back!

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 34-29, 42-40, 57-58.

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη