Τα τρία ιστορικά στάδια που οδεύουν προς λουκέτο-Τραγική η κατάστασή τους

Στην επιφάνεια για πολλοστή φορά βγήκε η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των κυπριακών γηπέδων, μετά και τη συζήτηση που επανήρχισε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας. Όπως εξάχθηκε από τη συζήτηση, τα σοβαρότατα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι προσφυγικές ομάδες και πιο συγκεκριμένα η Ανόρθωση που έχει ως έδρα το στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Εθνικός Άχνας το Δασάκι και η Νέα Σαλαμίνα το Αμμόχωστος. 

Τρία ιστορικά γήπεδα, τα οποία μετρούν δεκάδες χρόνια στο σημείο που βρίσκονται μετά την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής και ως εκ τούτου μέχρι σήμερα ταλανίζονται από διάφορα προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους, φέρνοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ιδίων των οπαδών που βρίσκονται στα τσιμέντα.

Ντροπή, αποτελεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι η ομάδα της Ανόρθωσης, αγωνιζόταν μέχρι και σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση με μια γεννήτρια, καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες, εγκαταστάθηκε ηλεκτρισμός στο γήπεδο της ομάδας της Αμμοχώστου. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής ποδοσφαίρου της Ανόρθωσης, Μαρίνος Μήτρου, «με την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις. Ανησυχώ ότι θα έχουμε νέο Μαρί στα γήπεδα αν συνεχίσουμε. Στέγαστρα ασυντήρητα που μπορεί να πέσουν στο κεφάλι μας και κερκίδες που δεν έπρεπε να υπάρχουν σήμερα». 

Μάλιστα, όσο αφορά το γήπεδο του Εθνικού στο Δασάκι, κτίστηκε με εθελοντισμό, από τους ίδιους τους Αχνιώτες, χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές. Όπως παραδέχθηκε ο ισχυρός άνδρας της Άχνας, Κίκης Φιλίππου, «έρχεται σήμερα η Αρχή Σταδίων και μας λέει ότι αν δεν κάνετε ορισμένα πρέπει να το κλείσετε. Οικονομικά δεν είχαμε γρόσι εμείς και φέρναμε ανθρώπους για να αποπερατώσουν τα έργα και να τους υποσχόμαστε ότι θα τους πληρώσουμε. Σήμερα τους βλέπουμε και ντρεπόμαστε γιατί δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε».

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα τρία στάδια εάν δεν προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις, τότε πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία είναι η αρμόδια για να ανάψει το πράσινο φως για τη λειτουργία τους. Τα εκατομμύρια που χρειάζονται ωστόσο για τη βελτίωσή τους τα εν λόγω στάδια είναι αρκετά και είναι κάτι που φέρνει ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους παράγοντες των τριών ομάδων. 

Τα δυο γήπεδα που είναι τα μοναδικά που είναι εγκεκριμένα στην Κύπρο και κατέχουν όλες τις προδιαγραφές για να αγωνίζονται οι ομάδες, είναι το ΓΣΠ και η ΑΕΚ Αρένα, όπου αγωνίζονται ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αντίστοιχα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπάχαλο η κατάσταση με τα κυπριακά γήπεδα-«Θα έχουμε νέο Μαρί αν συνεχίσουμε…»

Η ιστορία των τριών γηπέδων των προσφυγικών ομάδων

Αντώνης Παπαδόπουλος (Λάρνακα)

Χωρητικότητα: 10.230 θεατές

Προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου αποτελεί το Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, με το όνομα του γηπέδου να συνδέεται άρρηκτα με τον αγωνιστή του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και ποδοσφαιριστή και προπονητή της ομάδας, Αντώνη Παπαδόπουλο. 

Η κατασκευή του σταδίου, άρχισε συγκεκριμένα το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1986. Ενώ όπως αναφέρει η ομάδα της Αμμοχώστου, το γήπεδο οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα, τον κόπο και τον μόχθο του προσφυγικού κόσμου, ο οποίος ήθελε να στεγάσει προσωρινά τα προσφυγικά του όνειρα για διάκριση αλλά και να ανεγείρει ένα σημείο συνάντησης των διάσπαρτων σε όλη την Κύπρο από το 1974 φίλων και οπαδών της Ανόρθωσης.

Τα εγκαίνια του σταδίου, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα το 1986 και η αρχική χωρητικότητα ανερχόταν σε έξι χιλιάδες θέσεις. Γρήγορα όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη για επέκταση και αναβάθμιση του Σταδίου, κάτι που έγινε το 1997. Ακολούθησαν και άλλες αναβαθμίσεις από το 2006 μέχρι το 2008,  με την χωρητικότητα να φτάνει σταδιακά τις 10.230 θέσεις.

Φυσική έδρα της Ανόρθωσης είναι το κατεχόμενο από τους Τούρκους ΓΣΕ, στην Αμμόχωστο.

Γήπεδο Άχνας (Δασάκι Άχνας): Εθνικός Άχνας 

Χωρητικότητα: 7.000 θεατές

Το Στάδιο του Εθνικού Άχνας είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στο Δασάκι της Άχνας.

Χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες και είναι η έδρα του Εθνικού Άχνας. Έχει χωρητικότητας 7000 θεατών και κατασκευάστηκε συγκεκριμένα το 1976.

Αμμόχωστος-Επιστροφή (Λάρνακα): Νέα Σαλαμίνα

Χωρητικότητα: 7.500 θεατές

 Το στάδιο Αμμόχωστος πήρε την ονομασία του από την πόλη της Αμμοχώστου. Εκφράζει τον πόθο και την προσμονή των φιλάθλων της Νέας Σαλαμίνας για επιστροφή στην πόλη τους, η οποία από το 1974 παραμένει μια πόλη-φάντασμα.

Το Στάδιο Αμμόχωστος Επιστροφή αποτελεί την προσωρινή έδρα της προσφυγικής ομάδας, καθώς η πραγματική έδρα της Νέας Σαλαμίνας είναι το Στάδιο ΓΣΕ στην Αμμόχωστο. Όμως, λόγω της παράνομης κατοχής της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974, η Νέα Σαλαμίνα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΓΣΕ. Η ομάδα, μετά το 1974, επαναδραστηριοποιήθηκε προσωρινά στη Λάρνακα δημιουργώντας το δικό της γήπεδο. Η απόφαση για ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου πάρθηκε το 1989. Το Δεκέμβρη του ίδιου έτους ξεκίνησαν τα έργα. Για την κατασκευή του προσέφεραν οικονομικά οι φίλαθλοι της Νέας Σαλαμίνας σε Κύπρο και εξωτερικό, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.

Πολλοί Σαλαμιναίοι δούλεψαν εθελοντικά για την ανέγερση του. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1991 και στη συνέχεια, το 1998 έγιναν βελτιωτικά έργα στο στάδιο και αφαιρέθηκαν τα κιγκλιδώματα.