powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Αρχίζει η κατασκευή του Εκπαιδευτικού Κέντρου Γαστρονομίας Τροόδους στο Πάρκο Γαστρονομίας Μονιάτη

Υπογράφτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 το συμβόλαιο κατασκευής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Γαστρονομίας στο Μονιάτη μεταξύ της Επαρχιακής Διοίκηση Λεμεσού και του εργολάβου, στην παρουσία της αρχιτέκτονα Έλενας Τσολάκη και του κοινοτάρχη Μονιάτη κύριου Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη. Το έργο συν- χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «EEA FINANCIAL MECHANISM 2014-21» και αφορά τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αναψυχής στο Πάρκο Γαστρονομίας Τροόδους. 

Η δημιουργία ενός Πάρκου Γαστρονομίας, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης για τη τοπική γαστρονομίας, αποτελεί πρωτοβουλία της κοινότητας Μονιάτη η οποία ξεκίνησε το 2016 με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κο Κωνσταντινίδη.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μονιάτη απέκτησε με μακροχρόνια μίσθωση από την κυβέρνηση, έκταση γης 30 δεκαρίων στην περιοχή Σαϊττά, επί του κεντρικού δρόμου Λεμεσού-Πλατρών, που αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού αγροκτήματος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το φυσικό ανάγλυφο του τεμαχίου αποτελεί ιδανικό χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων που θα βασίζονται στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εμπειρία με τα αγροτικά είδη και την τέχνη της μαγειρικής, δραστηριότητες που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες πληθυσμού.

Ο κύριος στόχος του Έργου είναι να δημιουργήσει ένα υπαίθριο πάρκο γαστρονομίας και ένα κέντρο εκπαίδευσης μαγειρικής τέχνης, όπου οι τοπικοί φορείς θα έχουν ένα «σπίτι» για την προώθηση της αγροτικής και γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής του Τροόδους.

Ειδικότερα, το έργο διαχωρίζεται σε δύο ενότητες: Πάρκο κυπριακής γεωργίας και γηγενών ειδών

Πρόκειται για τον υπαίθριο χώρο που περιβάλλει το κτίριο (εκπαιδευτικό κέντρο) και θα διαμορφωθεί κατάλληλα από αρχιτέκτονα τοπίου. Προβλέπεται να περιλαμβάνει γηγενή είδη δέντρων, αμπελιών και αρωματικών φυτών καθώς και κηπευτικά, κυρίως από τοπικούς σπόρους, για συγκομιδή και χρήση από τους εκπαιδευόμενους. Το Πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης κιόσκια ξεκούρασης και καλυμμένους χώρους για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Προβλέπεται να είναι δηλαδή ένας υπαίθριος χώρος μάθησης της φύσης, της κυπριακής γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής ως πηγές τροφοδότησης της αυθεντικής και παραδοσιακής μας γαστρονομίας.

4155560762285975 IMG 1312

Εκπαιδευτικό Κέντρο

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα έχει σαν στόχο να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα αξιοποίησης τωντοπικών προϊόντων σε:

• φοιτητές μέσω ενσωμάτωσης του Κέντρου σε προγράμματα εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τη γνωριμία με τις πρώτες ύλες, δηλαδή με την καλλιέργεια των προϊόντων και κατ’ επέκταση την ευαισθητοποίηση για τη χρήση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και γηγενών ειδών,

• μαθητές σχολείων που μπορούν να συνδυάσουν την εκπαίδευση στο πάρκο με μια γνωριμία με την κυπριακή φύση και την τέχνη της μαγειρικής, 

• τοπικές επιχειρήσεις εστίασης μέσω μηνιαίων προγραμμάτων βελτίωσης των δεξιοτήτων σε θέματα μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών τεχνών με έμφαση στα τοπικά προϊόντα με στόχο τη βελτίωση της αυθεντικότητας του τουριστικού προϊόντος και την αύξηση της χρήσης των γεωργικών προϊόντων του Τροόδους,

• ομάδες τουριστών στα πλαίσια μιας διαδραστικής εμπειρίας απόκτησης γνώσεων για τα τοπικά προϊόντα και την αξιοποίηση τους σε συνταγές μαγειρικής,

• τον ευρύ πληθυσμό των αστικών κέντρων μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών στο Πάρκο,

• ξένους φοιτητές στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση των κυπριακών προϊόντων στη σύγχρονη γαστρονομία και στην παραδοσιακή μας μαγειρική τέχνη. Εντός του κτιρίου θα λειτουργεί καφετέρια ενώ σε παραπλήσιο υπαίθριο χώρο θα διαμορφωθεί παιδικό πάρκο που θα αποτελεί επίσης την αφετηρία μονοπατιού μελέτης της φύσης.  

4155560090866279 Culinary School 11

 

;