Γιατί ο αθλητικός Δικαστής δεν έδωσε τους τρεις βαθμούς του Απόλλωνα

Μηδενισμό της ΑΕΚ αποφάσισε ο Αθλητικός Δικαστής, μετά την ένσταση του Απόλλωνα, αναφορικά με την αντικανονική, οι οποίοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για το ΑΕΚ-Απόλλωνας

Στην απόφαση του ο Δικαστής αναφέρει πως οι ποδοσφαιριστές είναι ξεκάθαρο ότι με βάση το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όφειλαν να αυτοπεριοριστούν και να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπεται και να αποδεσμευτούν την 10η μέρα νοουμένου ότι είχαν αρνητικό PCR τεστ και βεβαίωση γιατρού.

«Τα όσα διενεργήθηκαν μεταγενέστερα από τους δυο ποδοσφαιριστές αλλά και από το σωματείο της ΑΕΚ, καθώς επίσης και η εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας με πρωτοβουλία της ΑΕΚ, είμαι της άποψης ότι παρεκκλίνουν από όσα προβλέπονται στο Πρωτόκολλο της ΚΟΠ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας», αναφέρεται στην απόφαση, προσθέτοντας πως από το πόρισμα του Υπουργείου Υγείας γίνεται ρητή αναφορά ότι οι αναφερόμενοι ποδοσφαιριστές παραβίασαν τον αυτοπεριορισμό τους κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου επισκεπτόμενοι διάφορα εργαστήρια,  για επαναληπτικούς ελέγχους.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, και με βάση τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον του, ο Δικαστής έκρινε πως το επιχείρημα του Απόλλωνα ότι η ΑΕΚ κινήθηκε μέσα από μια διαδικασία που είναι παράτυπη και/ή δεν προβλέπεται πουθενά στο Πρωτόκολλο της ΚΟΠ, είναι βάσιμο.

Γιατί δεν δόθηκαν οι βαθμοί στον Απόλλωνα 

Στην απόφαση του ο Δικαστής αναφέρει επιπρόσθετα πως σε περίπτωση που θεωρούσε πως οι ποδοσφαιριστές ορθά αγωνίστηκαν (αφού τη δεδομένη στιγμή είχαν εξασφαλίσει την αποδέσμευση από το Υπουργείο Υγείας), τότε στην πραγματικότητα επιβραβεύεται η παραβίαση του Πρωτοκόλλου και στην πραγματικότητα θα έχουν πλέον όλα τα σωματεία και/ή οι ποδοσφαιριστές  τη δυνατότητα να παρακάμπτουν με τον ίδιο τρόπο τις σχετικές πρόνοιες, καταργώντας ουσιαστικά το ίδιο το Πρωτόκολλο.

Από την διατύπωση της σχετικής πρόνοιας φαίνεται ότι η παραβίαση του Πρωτόκολλου οδηγεί σε μηδενισμό του σωματείου σε σχέση με το συγκεκριμένο αγώνα, ενώ σε ότι αφορά το ερώτημα γιατί οι τρεις βαθμοί δεν κατακυρώνονται στον Απόλλωνα, ο Δικαστής υπέδειξε πως «στις περιπτώσεις αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή, στα πλαίσια προνοιών της Προκήρυξης και των πειθαρχικών κανονισμών, προβλέπεται κατακύρωση αγώνα εναντίον της ομάδας που χρησιμοποίησε αντικανονικά ποδοσφαιριστή». 

Μάλιστα, παραπέμπει στους πειθαρχικούς κανονισμούς και ειδικότερα στο άρθρο 14, που φέρει τον τίτλο Πειθαρχικές Ποινές εναντίον Σωματείων, όπου διαπιστώνεται ότι μεταξύ των ποινών που προβλέπονται υπάρχει στο 14.1(η) η ποινή της Κατακύρωσης αγώνα στην αντίπαλη ομάδα λόγω υπαιτιότητας, ενώ προβλέπεται ρητά στο 14.1(θ) και η ποινή του Μηδενισμού της ομάδας για ένα ή περισσότερους αγώνες.

«Συνεπώς, φαίνεται ότι οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί διακρίνουν μεταξύ των δύο αυτών ποινών, οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους, δεν συμπίπτουν και συνεπώς οδηγούν όντως σε διαφορετικές συνέπειες».

Καταληκτικά, ο Δικαστής τονίζει πως ο συντάκτης του Πρωτοκόλλου «καθόρισε ως επιβαλλόμενη ποινή στην περίπτωση που ομάδα χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή, παραβιάζοντας το Πρωτόκολλο, τον μηδενισμό της ομάδας για τον συγκεκριμένο αγώνα. Εάν επιθυμούσε για την παραβίαση αυτή να επέρχεται και κατακύρωση του αγώνα στην αντίπαλη – μη υπαίτια – ομάδα, τότε αυτό θα καταγραφόταν ρητά στο Πρωτόκολλο. Εν τη απουσία όμως αυτής της αναφοράς, θα ήταν αυθαίρετη ερμηνεία από πλευράς μου να προχωρήσω και να κατακυρώσω το παιγνίδι στο ενιστάμενο σωματείο, χωρίς αυτό να προβλέπεται ρητά στο ρηθέν Πρωτόκολλο».