Αυτούσιο το πόρισμα για τα... άκυρα κρούσματα στην ΑΕΚ-Όσα καταγράφει η έρευνα

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το πόρισμα του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα κρούσματα στην ΑΕΚ δύο ποδοσφαιριστών, Ρομπέρτο Ροσάλες και Ακοράν Ρέγιες, το οποίο μεταξύ άλλων εντοπίζει παρατυπίες και παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Αυτούσιο το πόρισμα 

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας παραθέτω τα αποτελέσματα της διερεύνησης που έγινε σχετικά με το ιστορικό και αποτελέσματα ελέγχων για SARS-Cov-2, για τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Λάρνακας Ρομπέρτο Ροσάλες και Ακοράν Ρέγιες.

  1. Όλα τα εμπλεκόμενα εργαστήρια, μετά από έλεγχο των δειγμάτων και των αρχείων αποτελεσμάτων για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, φαίνεται να ακολούθησαν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης αποτελεσμάτων. Αυτό αφορά τα εργαστήρια ……
  2. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων στη Μονάδα Επιδημιολογικής επιτήρησης το εργαστήριο δεν δήλωσε ως όφειλε, τα ευρήματα των θετικών εξετάσεων που αφορούν τον Ρομπέρτο Ροσάλες για δείγματα που συλλέχθηκαν στις 3/1/2022 και 5/1/2022.
  3. Τεκμηριώθηκε ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν ανήκουν στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές και μόνο, αλλά δεν έγινε εφικτό να αποκλειστεί οποιαδήποτε επιμόλυνση/αλλοίωση με θετικό μάρτυρα.
  4. Αν και τα δείγματα ημερομηνίας 3/1/2022 και των δύο ποδοσφαιριστών κρίθηκαν ως από το Εργαστήριο Αναφοράς ως θετικά με χαμηλό αριθμό ιϊκών σωματιδίων (που δεν είναι ικανό να μεταδοθεί σε άλλο άτομο). Το δεύτερο δείγμα του Ρομπέρτο Ροσάλες που εξετάστηκε στο Εργαστήριο…. και αναφέρθηκε ως θετικό με ημερομηνία 5/1/2022, αξιολογήθηκε από το Εργαστήριο Αναφοράς ως αρνητικό.
  5. Οι εν λόγω ποδοσφαιριστές αφού είχαν ενημερωθεί από το Εργαστήριο…. για το θετικό τους αποτέλεσμα, παραβίασαν τον αυτοπεριορισμό τους κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και επισκέφθηκαν διάφορα εργαστήρια για επαναληπτικούς ελέγχους. H ενδεδειγμένη διαδικασία, αφού υπήρχε αμφισβήτηση για το θετικό αποτέλεσμα που τους κοινοποιήθηκε από το Εργαστήριο….., θα ήταν να επικοινωνήσουν με την ΜΕΕ&ΕΛΝ για περαιτέρω αξιολόγηση των ευρημάτων και οδηγίες.

Δεδομένων όλων των πιο πάνω, είναι πιθανό οι εν λόγω ποδοσφαιριστές να είχαν παλαιότερα νοσήσει με ήπια ή χωρίς συμπτωματολογία. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η ΜΕΕ&ΕΛΝ, η μεθοδολογία PCR είναι πιθανό σε κάποια άτομα να εντοπίζει υπολείμματα του ιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με συνεπακόλουθα εναλλασσόμενα θετικά (με χαμηλό αριθμό ιϊκών σωματιδίων) και αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητική, δεν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, ως ήταν και στην περίπτωση των εν λόγω ποδοσφαιριστών.

Κατόπιν της εξέτασης όλων των δεδομένων που είχε ενώπιον της η ΜΕΕ&ΕΛΝ και ακολουθώντας εσωτερικό πρωτόκολλο που βασίζεται σε οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ορθώς αποδέσμευσε τον Ακοράν Ρέγιες. Επίσης, η πλήρης ανάλογη διερεύνηση έγινε για τον Ρομπέρτο Ροσάλες για τον οποίο δεν έγινε διαδικασία αποδέσμευσης, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν είχε δηλωθεί σαν θετικό κρούσμα. Από έλεγχο στα αρχεία της ΜΕΕ&ΕΛΝ, η εν λόγω διαδικασία αποδέσμευσης ατόμων με αμφισβητούμενα εργαστηριακά αποτελέσματα έχει πολλάκις στο παρελθόν εφαρμοστεί και τα ανάλογα αποδεικτικά αρχεία υπάρχουν από τις 1/1/2021».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια του Αθλητικού Δικαστή το πόρισμα-Ζητά τις θέσεις ΑΕΚ και Απόλλωνα