Πάπουτσος: Δεν γίνεται να είναι συνεχώς η διαιτησία στο προσκήνιο

Στις φωνές με αφορμή τα διαιτητικά λάθη αλλά για τη χρήση του VAR, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, Γιώργος Πάπουτσος, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον Super Sport FM. 

«Πρέπει όλοι επιτέλους να σοβαρευτούμε και να αντιλαμβανόμαστε τους κανονισμούς. Δεν θα τοποθετηθώ και δεν θα σχολιάσω φάσεις σχετικά με το χθεσινό παιχνίδι. Θα μιλήσω γενικά. Το VAR είναι κάτι για το οποίο περηφανευτήκαμε, αλλά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση των ανθρώπων που είναι μέσα στο VAR καθώς υπάρχουν αρκετά λάθη. Δεν γίνεται σωστός χειρισμός καθώς τα λάθη είναι συνεχόμενα και εκατέρωθεν, δεν είναι μόνο για μία ομάδα. Δεν γίνεται να είναι συνεχώς η διαιτησία στο προσκήνιο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση αλλιώς δεν ξέρω πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Αν δεν μπορούν ας ψηλώσουν τα χέρια ψηλά και να πουν συγγνώμη δεν μπορώ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ευχής έργον ο επαγγελματίας διαιτητής στην Κύπρο αλλά είναι δύσκολο καθώς κανείς δεν θα θέλει να μπει σε τέτοιο επάγγελμα υπό τον φόβο του λάθους και την ίδια στιγμής της απόλυσης. Σαν σκέψη είναι καλή ωστόσο πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η νοοτροπία για κάτι τέτοιο στην Κύπρο. Δεν λέω ότι οι διαιτητές μας είναι αλάνθαστοι ωστόσο υπάρχουν λανθασμένοι χειρισμοί. Δεν μπορώ να αδικήσω την ΚΟΠ. Έχουν δοθεί χρήματα για βελτίωση της διαιτησίας ωστόσο δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε βελτίωση αλλά ούτε και κίνητρο για να έρθουν νέοι.

Από τα 16 μπορεί κάποιος να αρχίσει να ασχολείται με την διαιτησία ωστόσο χρειάζεται εκπαίδευση δεν είναι τόσο απλό να προσαρμοστείς στα δεδομένα του πρωταθλήματος. Δεν μπορείς να παραγράψεις την εμπειρία κάποιων διαιτητών. Με το πέρασμα του χρόνου θα έρθει αμφισβήτηση για όλους τους διαιτητές. Πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση δεν γίνεται να βλέπουμε τον ίδιο διαιτητή που έκανε λάθος στον περασμένο αγώνα να οριστεί ξανά για να σφυρίζει την ίδια ομάδα. Πρέπει όλοι μαζί να κάτσουμε να μιλήσουμε με την ομοσπονδία για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του VAR. Πρέπει όποτε θεωρείτε χρήσιμο οι συνομιλίες να βγαίνουν προς τα έξω. Δεν θέλουμε διαιτητές που προκαλούν συνέπειες τόσο σε εμάς όσο και στην ομοσπονδία. Με σωστές διαδικασίες όλα μπορούν να βελτιωθούν».