Κινδυνεύει να χάσει και Roland Garros, Wimbledon και US Open ο Τζόκοβιτς

Μετά την απέλασή του από την Αυστραλία και τον αποκλεισμό του από το Australian Open, ο ανεμβολίαστος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς, κινδυνεύει να μείνει εκτός και από τα υπόλοιπα τρία Grand Slam. 

Όσον αφορά, για παράδειγμα, το φετινό Roland Garros, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Μαΐου, ήδη η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού αναφέρει στο Twitter ότι «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού υπερψηφίστηκε. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, θα γίνει υποχρεωτικό για την είσοδο σε δημόσια κτίρια όπου ήδη ζητείται πιστοποιητικό (στάδια, θέατρα) για όλους τους θεατές, τους συμμετέχοντες, Γάλλους ή αλλοδαπούς επαγγελματίες. Ευχαριστώ το αθλητικό κίνημα για τη δουλειά στο να πειστούν οι τελευταίοι, λίγοι ανεμβολίαστοι. Θα εργαστούμε μαζί για να γίνουμε πρέσβεις αυτών των μέτρων σε διεθνές επίπεδο».

Πράγματι, στη Γαλλία σήμερα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αυστηροποίησης των υγειονομικών μέτρων, με το οποίο γίνεται υποχρεωτικό το πάσο εμβολιασμού για την είσοδο σε ποικίλους χώρους, μεταξύ των οποίων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, όσον αφορά το βρετανικό Wimbledon και το αμερικανικό US Open, ο Τζόκοβιτς είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και εκεί προβλήματα, όχι απλά με τη συμμετοχή του στα τουρνουά, αλλά – και πάλι- με την ίδια την είσοδό του στις χώρες, αφού, σύμφωνα με την εκεί ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται ο πλήρης εμβολιασμός οποιουδήποτε επιχειρεί να εισέλθει σε αυτές.

Ίσως, παρόλα αυτά, ο Σέρβος τενίστας να μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με την τρέχουσα απαγόρευση χορήγησης βίζας που του επιβλήθηκε, ισχύος 3 ετών, ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να χάσει άλλα δύο Australian Open- ωστόσο, οι σημερινές δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, αναπτερώνουν τις ελπίδες του πρωταθλητή για μια συμμετοχή στο τουρνουά, εντός της επόμενης διετίας.

Η τριετής απαγόρευση χορήγησης βίζας θα μπορούσε να λήξει πιο νωρίς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αυστραλία νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά την απέλασή του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κορυφαίος παίκτης εν τέλει απελάθηκε από την Αυστραλία την Κυριακή. Σύμφωνα με τους νόμους της Αυστραλίας για τη μετανάστευση, στον Τζόκοβιτς δεν μπορεί να χορηγηθεί άλλη βίζα για τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι θα μπορούσε να του επιτραπεί η είσοδος νωρίτερα υπό τις «κατάλληλες συνθήκες».

«Η απαγόρευση ισχύει για μια περίοδο τριών ετών, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσει να επιστρέψει υπό τις κατάλληλες συνθήκες – Αυτό θα το εξετάζαμε εκείνη τη στιγμή», είπε σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό 2GB τη Δευτέρα. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον Τζόκοβιτς να συμμετάσχει στο τουρνουά Australian Open του χρόνου.

Το φετινό τουρνουά, το οποίο έχει επισκιαστεί από τα προβλήματα βίζας του ανεμβολίαστου παίκτη, ξεκίνησε στη Μελβούρνη τη Δευτέρα.

Ο Τζόκοβιτς είχε προγραμματιστεί να παίξει αργότερα μέσα στην ημέρα – αλλά η δραματική απέλασή του λίγες ώρες νωρίτερα έβαλε τέλος στις ελπίδες του να κερδίσει τον 21ο τίτλο ρεκόρ Grand Slam στη διοργάνωση.

Ο Σέρβος παίκτης επιβιβάστηκε σε πτήση της Emirates για το Ντουμπάι από τη Μελβούρνη αργά την Κυριακή, φτάνοντας λίγο πριν τα ξημερώματα (τοπική ώρα) της Δευτέρας. Εθεάθη να βγαίνει από την πτήση φορώντας μάσκα και κρατώντας δύο τσάντες και αναμένεται αργότερα στο Βελιγράδι.

Ο Τζόκοβιτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αυστραλία αφού οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να ακυρώσει τη βίζα του για λόγους δημόσιας υγείας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος