Σόλσκιερ, έλα μια βόλτα στην Κύπρο και αντί αυτόγραφα θα ρίχνουν ντομάτες…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη Κυριακή έχασε με 0-5 από την αιώνιο της αντίπαλο Λίβερπουλ, μέσα στο Ολντ Τραφορντ. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περίμεναν τον Νορβηγό προπονητή των «κόκκινων διαβόλων» έξω από το στάδιο, για να τους υπογράψει αυτόγραφα. Αυτός είναι άλλωστε ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός των Άγγλων, οι οποίοι μπορούν να αποδεχθούν την ήττα, όσο βαριά κι αν είναι αυτή.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, σε ένα νησί μεγέθους ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ο κόσμος της κάθε ομάδας είναι έτοιμος να κατασπαράξει τον προπονητή μετά από μια, δύο ή τρεις συνεχόμενες αποτυχίες. Λες και υπάρχει ένα κουμπί στο μυαλό των ανθρώπων, που πατούν «διαγραφή όλων» και μόλις το ενεργοποιήσουν, χάνεται ότι πέτυχε ο εκάστοτε προπονητής στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Θα εστιάσουμε όμως σε τρεις περιπτώσεις που αναδείχθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Η πρώτη χρονικά περίπτωση, είναι αυτή του Ντούσαν Κέρκεζ. Ο Βόσνιος τεχνικός εδώ και τρία χρόνια, έχει μετατρέψει την ΑΕΛ σε διεκδικήτρια τίτλων, ενώ της χάρισε και το κύπελλο, τη σεζόν 2018-19. Τον επόμενο χρόνο, με τη διακοπή του πρωταθλήματος ήταν στην πέμπτη θέση και διεκδικούσε έξοδο στην Ευρώπη, ενώ πέρυσι μέχρι την τελευταία αγωνιστική είχε ελπίδες να κατακτήσει τον τίτλο.

Φέτος, η ομάδα της Λεμεσού βρίσκεται στα ψηλά της βαθμολογίας και πιο συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση με έντεκα βαθμούς, μόλις έξι πίσω από την κορυφή. Σε αυτό το διάστημα, η ΑΕΛ πραγματοποίησε κάποιες καλές, αλλά και κάποιες κακές εμφανίσεις, με τους ΑΕΛίστες να μην βλέπουν με καλό μάτι την εκκίνηση της ομάδας στον ποδοσφαιρικό μαραθώνιο.

Η ισοπαλία απέναντι στον Εθνικό, το περασμένο Σάββατο, παρότι η ομάδα προηγήθηκε με 0-2, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με πολλούς από τους οπαδούς της ομάδας να ζητούν με δηλώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ραδιόφωνα την απομάκρυνσή του από τον πάγκο.

Δύο μέρες αργότερα, στο στόχαστρο μπήκαν άλλοι δύο προπονητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν.

Ο Χένινγκ Μπεργκ, προπονητής της Ομόνοιας έχασε από την ΠΑΕΕΚ, στο Μακάρειο στάδιο και ο κόσμος του τριφυλλιού ζήτησε την απομάκρυνσή του από τον πάγκο. Το «είναι τρελός ο Νορβηγός» που ακούστηκε στην Ελβετία την περασμένη Πέμπτη, σβήστηκε από το μυαλό κάποιων, λόγω της ήττας από την ΠΑΕΕΚ.

Κι όταν μιλάμε για τον Μπεργκ, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι είναι ο προπονητής που πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος και πριν δύο χρόνια με τη διακοπή του πρωταθλήματος είχε αφήσει την ομάδα του στην πρώτη θέση. Είναι ο προπονητής που έβαλε την Ομόνοια δύο φορές σε ομίλους και γενικά με την όλη παρουσία του στους πράσινους άλλαξε την κακή προϊστορία της ομάδας, την τελευταία δεκαετία.

Ο δεύτερος που βρέθηκε στο στόχαστρο, αν εξαιρέσουμε το κεφάλαιο των δηλώσεων του, είναι ο Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική από τους φίλους της Ανόρθωσης για τις επιλογές του, τόσο στο μεταγραφικό παζάρι, όσο και στην αρχική ενδεκάδα.

Ο Κετσπάγια, κατάφερε να χαρίσει πέρυσι τον τίτλο του κυπέλλου στην Ανόρθωση και το φετινό καλοκαίρι την έβαλε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και τα δύο συνέβησαν μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια ξηρασίας και πολλών προβλημάτων για την ομάδα της Αμμοχώστου.

Σίγουρα η Ανόρθωση δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να πείσει τον κόσμο της ότι μπορεί να παλέψει για τον στόχο του πρωταθλήματος που έθεσε στην αρχή της χρονιάς, όμως παίχτηκαν μόλις έξι αγώνες.  

Παλαιότερα, ο Κετσπάγια είχε πει σε δηλώσεις του, ότι στην Κύπρο κανένας δεν θυμάται τι έκανε μια ομάδα την προηγούμενη αγωνιστική. Κάθε Κυριακή δίνουν εξετάσεις, τις οποίες πρέπει να περνούν, παίρνοντας νίκες.

Σίγουρα και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι ομάδες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ωστόσο στην Κύπρο, σε σχέση με άλλες χώρες απουσιάζει η αρετή που λέγεται υπομονή. Αυτή είναι η νοοτροπία μας, σε αντίθεση με την Αγγλία.

Αν λοιπόν μια μέρα κατηφορίσει στην Κύπρο ο Σόλσκιερ, για να αναλάβει κάποια ομάδα, ενδεχομένως αντί αυτόγραφα να τρέχει για να γλυτώσει από τις ντομάτες που θα του ρίχνουν οι οπαδοί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: