Τα γενέθλια που δεν πρόλαβε να κάνει...

Ήταν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ. Ήταν τέταρτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Ήταν να γιορτάσει τα 26α της γενέθλια σε δέκα μέρες. Πόσο λάθος αυτό το «ήταν»…

Το σπίτι της ήταν μερικά μέρα πιο πέρα από το προπονητικό κέντρο του Ίτεν. Τα νέα κυκλοφόρησαν ταχύτατα. Σύντομα είχαν μαζευτεί γείτονες και συναθλητές της – μερικοί ταξίδεψαν δύο ώρες από το Κασπαμπέτ, ανήμποροι να πιστέψουν ότι η είδηση είναι αληθινή. Η Άγκνες Τίροπ είχε βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της. Ο σύζυγός της και προπονητής αναζητείται από τις αρχές. Το θεώρημα δεν οφείλεται στην απλή αφήγηση ότι πρώτος ύποπτος είναι πάντα ο κοντινότερος στο θύμα. Η οικογένεια του άντρα της τηλεφώνησε στις αρχές. «Έκλαιγε και ζητούσε τη συγχώρεση του Θεού γι’ αυτό που έκανε». Μετά εξαφανίστηκε…

Το κορμί της πρωταθλήτριας ήταν ακόμα εκεί. Άψυχο.

«Είμαι σε σοκ από τον ξαφνικό θάνατο μιας τόσο εκπληκτικής αθλήτριας. Ένας υπέροχος άνθρωπος, δεν μπορούμε να συνέλθουμε από τη στεναχώρια. Ήξερα ότι πριν μερικούς μήνες είχαν κάποιους καυγάδες με τον άντρα της και γι’ αυτό μετακόμισε στο προπονητικό κέντρο του Ίτεν. Ήταν ευτυχισμένη με το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε πριν ένα μήνα και προετοιμαζόταν για να το κάνει ξανά». Ο Ιταλός πρώην πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων, Τζιάνι Ντεμαντόνα ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο στράφηκαν τα ειδησεογραφικά μέσα για την επιβεβαίωση της είδησης. Ήταν ο εκπρόσωπός της. Ήξερε ότι είχε πεισμώσει και ήθελε να κάνει και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ των δέκα χιλιομέτρων δικό της. Το κατέρριψε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Γερμανία και της το κατέρριψε πριν δέκα ημέρες η Καλκιντάν Γκεζαένιε στη Γένοβα. 

Όμως δε θα μπορέσει να το καταρρίψει ξανά. Επειδή το κορμί της είναι εκεί, άψυχο…

Εκεί ήταν και οι συναθλητές της. Η σπουδαία Μαίρη Κεϊτάνι, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου γυναικών, και συχνά συνοδοιπόρος της Τίροπ στις ατελείωτες ώρες προπόνησης. «Ερχόταν συχνά πριν τα ματς και μου ζητούσε καθοδήγηση. Πηγαίναμε μαζί για τρέξιμο, και συχνά στην ίδια εκκλησία. Θυμάμαι ότι μιλήσαμε τελευταία φορά πριν τον αγώνα που κατέρριψε το ρεκόρ και ήμασταν χαρούμενες… Σήμερα θρηνούμε». Εκεί ήταν και η Τζοϊσιλίν Γεπκοσγκέι, επίσης δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνίων. «Ήταν μια από τις πιο εργατικές και αφοσιωμένες αθλήτριες που έχω γνωρίσει», δήλωσε, ενώ έσπευσε στην τοποθεσία και η εκπρόσωπος των αθλητριών της Κένυας, η Μίλκα Τσέμος. «Ήταν ένα ταπεινό κορίτσι, το οποίο το μόνο που ήθελε ήταν να βελτιώνεται και να προοδεύει στην καριέρα της. Είχαμε μιλήσει πρόσφατα και είχαμε κανονίσει να βρεθούμε για καφέ. Είναι τόσο λυπηρό».

Η καριέρα της δε θα βελτιωθεί… Επειδή το κορμί της είναι εκεί, άψυχο…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κένυα θρηνεί για έναν σπουδαίο αθλητή της. Για την ακρίβεια, έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο Σάμουελ Γουαντζιρού το 2011, ο Νίκολας Μπετ το 2018 και μόλις πριν μερικούς μήνες, τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Γκίλμπερτ Κουεμόι. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που η αφρικανική χώρα παρακολουθεί άφωνα μια δολοφονία. Με πολλαπλές μαχαιριές. Στο λαιμό και στο στέρνο. Μιας κοπέλας που σε δέκα ημέρες, στις 23 Οκτωβρίου, θα έκλεινε τα 26 της χρόνια και η οποία θεωρούταν μια από τις πιο ταλαντούχες στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Ξεκίνησε να τρέχει με φίλους της, πριν αντιληφθεί το 2013 ότι πραγματικά μπορεί να κάνει καριέρα στο άθλημα. Κολλητή φίλη με την Φέιθ Κίπιεγκον, έχουν τρέξει μαζί σε δεκάδες αγώνες – στο Τόκυο έτρεξε η καθεμία στο δικό της άθλημα. Σχεδόν συνομήλικες, σχεδόν στην ίδια γειτονιά και σχεδόν την ίδια εποχή, με σχεδόν τα ίδια όνειρα. Το 2014 η Τίροπ έσπασε το σερί νικών της φίλης της και βγήκε στο προσκήνιο. Και το 2015 ήταν η ώρα να τη μάθει όλος ο κόσμος – κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Cross County της IAAF κι έγινε η δεύτερη νεότερη μετά την Ζόλα Μπατ το 1985, που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: sdna