Τίμησε τους αθλητές Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 και με την προσδοκία για νέες διακρίσεις, η κυπριακή πολιτεία τίμησε την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, τους αθλητές και τις αθλήτριες, που εκπροσώπησαν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους αθλητές βράβευσε, στην παρουσία αθλητικών παραγόντων και άλλων επισήμων, καθώς και συγγενών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «βασική επιδίωξή μας είναι η συνεχής στήριξη, αναβάθμιση και ορθολογιστική ανάπτυξη του Αθλητισμού στον τόπο μας».

Επίσης, υπογράμμισε την πλήρη προσήλωση και συνέπεια της πολιτείας όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδιασμών, που υιοθετούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους αθλητές, πως «τα δύο ολυμπιακά μετάλλια, οι διακρίσεις, οι τιμητικές θέσεις, ως επίσης η συμμετοχή και μόνο στην κορυφαία αθλητική αυτή διοργάνωση, που σας κατατάσσουν στην παγκόσμια ελίτ των αγωνισμάτων σας, έδωσαν το δικαίωμα η δική σας επιτυχία να θεωρείται ταυτόχρονα και επιτυχία της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Σημείωσε πως «μεταξύ άλλων, πάντα σε συνεργασία με τον κατ' εξοχήν αρμόδιο φορέα, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, προχωρήσαμε στη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, στην ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού, στην υιοθέτηση του Νέου Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης".

Επίσης, πρόσθεσε, «προχωρήσαμε στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών, στην εφαρμογή του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, προς την εντατικοποίηση των ελέγχων των ομοσπονδιών και την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων, στην ετοιμασία νέων κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών και στην ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Όπως σημείωσε, από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 62 έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Είπε ακόμη πως υπήρξε θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας το πλήγμα που δέχθηκαν οι αθλητές και οι αθλητικοί σύλλογοι, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο την προηγούμενη όσο και τη φετινή χρονιά, «θέσαμε ως προτεραιότητα τη στήριξή τους, στο μέτρο πάντοτε του δυνατού».

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό, τα πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2020, ύψους μισού, περίπου, εκατομμυρίου ευρώ, κατανεμήθηκαν στα αθλητικά Σωματεία στη βάση συγκεκριμένων αθλητικών κριτηρίων.

Επίσης, ανέφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, τον περασμένο Ιανουάριο, Ειδικό Σχέδιο, δαπάνης ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων σε Μη Κερδοσκοπικούς Αθλητικούς Οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Αθλητικό Μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Σημείωσε πως πέραν της ετήσιας στήριξης που παρέχει ο ΚΟΑ εγκρίθηκε επιπλέον χορηγία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με ειδική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την καλύτερη και αποδοτικότερη προετοιμασία τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, περαιτέρω, ότι «ότι πρώτιστο μέλημά μας παραμένει η διαμόρφωση ενός αθλητικού γίγνεσθαι που θα συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και θα δίδει σε εσάς τους αθλητές, αλλά και τους προπονητές σας, τις δυνατότητες να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ικανότητές σας».

Εκ μέρους των τιμώμενων αθλητών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Κύπριος Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος, Παύλος Κοντίδης, είπε πως "ο αγώνας συνεχίζεται, είναι καθημερινός. Το Παρίσι είναι μόνο τρία χρόνια μακριά", σημείωσε, και ευχαρίστησε για την οικονομική στήριξη από την πολιτεία, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαία για όλους τους αθλητές.

Η Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Τόκιο, αναφέρθηκε στη δυναμική του κυπριακού αθλητισμού και στις τεράστιες επιτυχίες που έχει τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε τη διαχρονική στήριξη της πολιτείας "δια μέσου του πρώτου πολίτης της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι απολύτως απαραίτητη για να διακρινόμαστε στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα".

Είπε πως το γεγονός ότι η σημαία της Κύπρου κυματίζει στους πιο ψηλούς ιστούς,  ανάμεσα σε χώρες υπερδυνάμεις και σε πληθυσμό αλλά και σε οικονομική επιφάνεια, αποτελεί ένα είδος εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα. Ανέφερε πως η ίδια είναι πολύ ευτυχισμένη για τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς στο Τόκιο και πως είναι μεγάλη της χαρά και τιμή που κατάφερε να πάρει δυο μετάλλια για την Κύπρο και να χαρίσει χαμόγελο και αισιοδοξία σε μια δύσκολη εποχή για όλους.

Είπε πως οι αγώνες στο Παρίσι είναι κοντά και ευχήθηκε να μπορέσουν να χαρίσουν στην Κύπρο ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη της πολιτείας τούς είναι απολύτως απαραίτητη.

 Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε πως οι αθλητές της Κύπρου που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς αγώνες αποτελούν πρότυπα αριστείας για τις νεότερες γενιές.

Τους χαρακτήρισε ως «μια ακτίδα φωτός και ελπίδας» κατά τη δύσκολο περίοδο της πανδημίας και είπε πως με αυτή την εκδήλωση, επιβραβεύονται οι θυσίες, η επιμονή τους, η υπομονή  τους, το πάθος τους, η αφοσίωση και η αγωνιστικότητά τους, η καθημερινή τους πάλη για να φθάσουν στα όριά τους, κάνοντας συνάμα πράξη το ευ αγωνίζεσθαι.

«Σηκώσατε ψηλά στους ώμους σας για ακόμη μια φορά τη μικρή μας Κύπρο και μας κάνατε όλους υπερήφανους με την παρουσία σας στο Τόκιο. Γράψατε με χρυσά γράμματα ακόμα μια σελίδα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «θέλουμε να υπάρξει και συνέχεια», και διαβεβαίωσε πως «τόσο η πολιτεία όσο και ο ΚΟΑ θα βρίσκονται κοντά σας» και «θα κάνουμε τα πάντα ούτως ώστε να έχετε τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για να συνεχίσετε απρόσκοπτα τις επίπονες προετοιμασίες σας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φιλμάκι-αφιέρωμα για τη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ